Ν. Φίλης: Υπήρξε αιματηρή εθνοκάθαρση των Ποντίων, όχι γενοκτονία

Ν. Φίλης: Υπήρξε αιματηρή εθνοκάθαρση των Ποντίων, όχι γενοκτονία

Ν. Φίλης: Υπήρξε αιματηρή εθνοκάθαρση των Ποντίων, όχι γενοκτονία

Για αιματηρή εθνοκάθαρση των Ποντίων έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι είναι άλλο πράγμα η γενοκτονία «με την αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση. Συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας», είπε ο κ. Φίλης στο Star.

«Αυτό», πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν θέλει να επιβάλει τις προσωπικές του απόψεις και συμπλήρωσε ότι «η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

Πάντως επέμεινε ότι «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα, επί επιστημονικού επιπέδου είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή κι αν είναι, κι άλλο πράγμα η γενοκτονία».

Β. Μεϊμαράκης: Αδίστακτη πρόκληση

Οι δηλώσεις του κ. Φίλη προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τις χαρακτήρισε «αδίστακτη πρόκληση» στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Υπενθύμισε ότι με απόφασή της το 1994 η Βουλή αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.  «21 χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος», συμπλήρωσε.

«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την ελληνική Ιστορία», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter πως «είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία».

«Γενοκτονία ήταν κ. υπουργέ», έγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης o βουλευτής της Ν.Δ.Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Η συστηματική εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο ονομάζεται “γενοκτονία” κ. Φίλη».

Οι αντιδράσεις στους κόλπους της Ν.Δ. αυξήθηκαν τόσο που τελικά 45 βουλευτές της ζήτησαν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την αποπομπή του υπουργού Παιδείας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ιστορικά και ηθικά απαράδεκτες δηλώσεις

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε λόγο για εθνικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες χαρακτήρισε δηλώσεις.

«Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και με την καθιέρωση συγκεκριμένης ημέρας τιμής. Πολύ περισσότερο όμως είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία με ανεξίτηλα γράμματα και κανείς δε μπορεί να την ξεγράψει», παρατήρησε.

ΑΝΕΛ: Αδιαμφισβήτητα αληθινή η ιστορία του Πόντου

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δια της εκπροσώπου τους Μαρίνας Χρυσοβελώνη ξεκαθάρισαν ότι δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του κ. Φίλη.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και πρόσθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».