Τσιάρας: Ερώτηση για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου

Τσιάρας: Ερώτηση για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου

Τσιάρας: Ερώτηση για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου

Να καταβληθούν άμεσα στους αγρότες οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου ζητά ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που συνυπέγραψε και κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει την αύξηση του συγκεκριμένου φόρου επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σημαντικά ποσά οφείλονται στους Έλληνες παραγωγούς, στερώντας τους μια ανάσα ρευστότητας. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για το σχετικό άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενόψει της αποψινής ολοκλήρωσης της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια, ώστε να αναληφθούν ξεκάθαρα οι πολικές ευθύνες έναντι του αγροτικού κόσμου.
Η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλυτικά ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. Υπουργό Οικονομικών, κον. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και
2. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κον Ευάγγελο Αποστόλου
ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους Έλληνες παραγωγούς».
Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Σχεδίου Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο…….και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρατε στη Βουλή προς ψήφιση ως προαπαιτούμενο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, τριπλασιάζεται, από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, για την περίοδο 1.10.2015 έως 30.9.2016, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2016, καταργείται πλήρως και εξισώνεται µε εκείνον του πετρελαίου, που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες κι επαγγελματίες.
Την ίδια στιγμή, μία μεγάλη μερίδα αγροτών περιμένει επί μακρόν να πληρωθεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, αφού εκκρεμούν, σύμφωνα με πληροφορίες των αγροτικών συλλόγων, περίπου 30 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του 2013, άλλα 108 εκατ. ευρώ για το 2014 και ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για το 2015.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1. Ποιος είναι ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών κατ” έτος, που παραμένουν απλήρωτοι την τριετία 2013 – 2015;
2. Πόσο είναι το ποσό που τους οφείλεται;
3. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν επιτέλους;».

Τέλος, στο ίδιο πολυνομοσχεδίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη κατέθεσε τροπολογία, η οποία προβλέπει την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Στο κείμενο της γίνεται λόγος για τις δυσβάστακτες συνέπειες, που θα έχει η ήδη συντελεσθείσα κατάργηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για το κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα τίθεται σοβαρό ζήτημα συμβατότητας των καταργουμένων διατάξεων με την οδηγία της ΕΕ και άνισης φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ εκπαιδευτικών οργανισμών. Για το ζήτημα της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων επισημαίνεται, πως πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία, η οποία προκλήθηκε σε βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των οικογενειών τους, λόγω της μεταφοράς της συγκεκριμένης κατηγορίας υπηρεσιών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

SHARE