Τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς – Διαβουλεύσεις και...

Τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς – Διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο

Τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς – Διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο

Τα κόκκινα δάνεια, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι τιμές στα γενόσημα και οι 100 δόσεις παραμένουν οι εκκρεμότητες από τα πρώτα προαπαιτούμενα που θα προσπαθήσουν να κλείσουν κυβέρνηση και θεσμοί μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Από το οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η πεποίθηση ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν βρεθεί λύσεις σε όλα τα ζητήματα, ενώ, αρκετές ώρες κράτησε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών την Παρασκευή, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών.

Σε ότι αφορά στην προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει στο τραπέζι βελτιωμένη συμβιβαστική πρόταση από την ελληνική πλευρά, που προβλέπει κατώτατο όριο αξίας ακινήτου στα 175.000 – 180.000 ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν να χαμηλώσει ο πήχης στα 120.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια στα 30.000 – 35.000 ευρώ, όταν οι θεσμοί έχουν προτείνει 20.000 – 25.000 ευρώ και ανώτερο ύψος συνολικών οφειλών τα 200.000 ευρώ με την άλλη πλευρά να βάζει το όριο στα 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για αισθητή πρόοδο σε όλα τα ανοικτά ζητήματα και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το χάσμα τελικά θα γεφυρωθεί εγκαίρως και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ.

Τελευταία πληροφορία από το οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι σχεδιάζεται διεθνής διαγωνισμός για πώληση αδειών διεξαγωγής στοιχημάτων, προκειμένου, σε συνδυασμό με την επιβολή ενός τέλους σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, να εξασφαλιστούν τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που αναζητά η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE