Κοινή κάθοδος αγροτών στην Αθήνα 18 Νοέμβρη

Κοινή κάθοδος αγροτών στην Αθήνα 18 Νοέμβρη

Κοινή κάθοδος αγροτών στην Αθήνα 18 Νοέμβρη

Στις 18 Νοεμβρίου θα μεταβούν τελικά αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αθήνα με αιχμή του δόρατος τους Κρητικούς, για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας κατά των προωθούμενων μέτρων, κυρίως αυτών που αφορούν τη φορολογία και το ασφαλιστικό τους. Σημειώνεται πως οι λαρισαίοι συνεταιριστές αν και πρότειναν η κινητοποίηση να γίνει στις 24 – 25 Νοεμβρίου, ακολούθησαν την από κοινού απόφαση Κρητικών, βορειοελλαδιτών και Πελοποννήσιων για κάθοδο στις 18 Νοεμβρίου.

Η Πρωτοβουλία Αγροτών, τώρα, με τους 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα θα αποφασίσει την Κυριακή στη Βέροια την ώρα συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στην Αθήνα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Πρωτοβουλία Αγροτών έστησε μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, το οποίο και κράτησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα για εννέα μέρες. Εντός των επόμενων ημερών θα αποφασίσουν για τα διαδικαστικά που αφορούν την κάθοδό τους στην Αθήνα και όλοι οι συμμετέχοντες στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της, Χρήστος Γκόντιας.

Σίγουροι οι Κρητικοί

«Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου. Δεν έχουμε ορίσει ακόμα τη μορφή της κινητοποίησής μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους μας από την υπόλοιπη Ελλάδα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Οι αγρότες της Κρήτης θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια του νησιού το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, για να είναι στον Πειραιά την επόμενη μέρα. Στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζεται να συναντήσουν συναδέλφους τους από άλλες περιοχές. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ωστόσο, αν το συλλαλητήριο θα γίνει στην Αχαρνών ή έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή των αγροτών της Κρήτης αναμένεται να είναι μεγάλη, πράγμα που ενθαρρύνεται και από τη χαμηλή τιμή των εισιτηρίων, μόλις 20 ευρώ με επιστροφή.

Σύσκεψη στον Πλατύκαμπο

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη όλων των επιτροπών αγώνα της επικράτειας στις 8 Νοεμβρίου στον Πλατύκαμπο για τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στις 7 και 12 του μήνα, ενημερώσεις όλης της κοινωνίας για το μέγεθος της φοροκαταιγίδας που έρχεται και προετοιμασία για το στήσιμο μπλόκων, αν χρειαστεί, περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» των δράσεων που προτείνει το συντονιστικό της Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ενάντια στα προωθούμενα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστικού των αγροτών της περιοχής, μετά τη συνεδρίαση που διεξήχθη στη Ξάνθη τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου αποφασίστηκε:

1. Ζητάμε από όλους τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας να μην ψηφίσουν τα μέτρα για τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, που είναι η ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας, για την αγροτική οικογένεια και για την ελληνική περιφέρεια. Όποιος ψηφίσει τα μέτρα αυτά αυτομάτως θεωρείται πολέμιος μας και θα τον αντιμετωπίσουμε ανάλογα.

2. Με πρωτοβουλία του συντονιστικού μας οργάνου και σε συνεργασία με συντονιστικά όργανα από όλη τη χώρα, προκαλούμε σύσκεψη όλων των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί ανά την επικράτεια την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12μ.μ. στην αίθουσα του Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο της Λάρισας για να συντονίσουμε τις ενέργειες και τον αγώνα μας.

3. Οργάνωση Συνεντεύξεων Τύπου τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 12μ.μ. σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειάς μας από τους εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων με σκοπό την ενημέρωση όλων, με πραγματικά στοιχεία για την φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, για να ξεσκεπαστούν τα επικοινωνιακά κόλπα που χρησιμοποιεί δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση με σκοπό τη δυσφήμιση του κλάδου μας προς τους άλλους παραγωγικούς φορείς.

4. Συμμετοχή των αγροτών στην απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά νομό την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

5. Συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Ξάνθη το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

6. Μετά την συγκέντρωση όλων των συντονιστικών επιτροπών στη Λάρισα θα δοθεί το έναυσμα για την κάθοδο των αγροτικών μηχανημάτων σε μπλόκα, που στην περιφέρειά μας θα είναι τουλάχιστον δύο. Ένα στο τελωνείο των Κήπων και ένα στον κόμβο της Χρυσούπολης.

Καλούμε όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιφέρειάς μας σε συστράτευση. Δεν θα μας διώξει κανένας από τον τόπο μας.

Ο αγώνας για επιβίωση τώρα ξεκινάει και θα τελειώσει μόνο αν δικαιωθεί.

Για τον ίδιο σκοπό, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Α.Μ.Θ. καλούνται όλες οι συντονιστικές επιτροπές ανά την επικράτεια, πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας, σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12μ.μ. στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού.

«Σκοπός της σύσκεψης αυτής είναι ο συντονισμός του κοινού μας αγώνα, πέρα από κομματικές, προσωπικές διαφορές και αλαζονικές συμπεριφορές που διασπούν το αγροτικό κίνημα. Όλα τα μεγάλα προβλήματα μας ενώνουν και είναι πιο δυνατά από τα λίγα που μας χωρίζουν», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής αγροτών ΑΜΘ.

Με τα αγροτικά στους δρόμους των Χανίων αγρότες και κτηνοτρόφοι

Στους δρόμους με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατέβηκαν το πρωί της Πέμπτης και της Παρασκευής  αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων, συμμετέχοντας στην μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Τσουρουνάκης, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξοντώσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και να τους πετάξει έξω από την παραγωγή.

Η σημερινή κινητοποίηση είπε ο κ. Τσουρουνάκης «σκοπό έχει να αναδείξει το πρόβλημα και να προστατεύσει τον μικρό και μεσαίο αγρότη που τις τελευταίες ημέρες συκοφαντείτε από την κυβέρνηση».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να ξεσηκωθούν και να εμποδίσουν την κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου των Κτηνοτρόφων στα Χανιά που είπε πως η κυβέρνηση θέλει να ξεκληρίσει την μικρή αγροτιά.

Πάντως οι εκπρόσωποι των τόνισαν πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.

Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν σε ένδειξη συμπαράσταση και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών κατέληξε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Και οι αγρότες στο συλλαλητήριο της 12ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και στο συλλαλητήριο της 12ης Νοεμβρίου, απηύθηνε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη διοργάνωση παντρικαλινού αγροτικού συλλαλητηρίου στις 23 του μήνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας χαρακτήρισαν “βάρβαρα” τα μέτρα του 3ου μνημονίου “που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, μαζί και των αγροτών, για την ανάπτυξη και τα κέρδη του κεφαλαίου”. Ειδικότερα για τα μέτρα στον αγροτικό τομέα, έκαναν λόγο για “επιβολή άγριας φορολόγησης από το πρώτο ευρώ με 26% και προκαταβολή φόρου 100%, ξεκινώντας με 13% και 55% αντίστοιχα από φέτος”, ενώ αναφέρθηκαν επίσης στη μείωση και κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο έως και το 2016, στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ καθώς και στη μείωση των ενισχύσεων-επιδοτήσεων έως το 2019 μέχρι και σε ποσοστό 50%. Μεταξύ των αιτημάτων που θέτει η Ομοσπονδία “Άνοιξη” είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων σε γεωτρήσεις, ΟΣΔΕ, αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ανάκληση της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων “Άνοιξη” συντάσσεται με την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ το παντρικαλινό αγροτικό συλλαλητήριο της 23ης Νοεμβρίου θα γίνει στην κεντρική πλατεία Τρικάλων, στις 11 το πρωί, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.