«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί τα μεγάλα αγκάθια Αθήνας – Δανειστών

«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί τα μεγάλα αγκάθια Αθήνας – Δανειστών

«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί τα μεγάλα αγκάθια Αθήνας – Δανειστών

Πολιτική λύση στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων, επιδιώκει ο πρωθυπουργός με αφορμή το αποψινό Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει πολιτική λύση στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης -«κόκκινα» δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων- προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δόση των 2 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι η πρώτη κατοικία των Ελλήνων πρέπει να προστατευθεί, ειδικά εκείνων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση όπως εξήγησε, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα ο κοινωνικός ιστός της χώρας, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να εξέφρασε την κατανόησή του στον πρωθυπουργό.

Ο κύριος Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Κατά πληροφορίες, η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την κατανόησή της και υποσχέθηκε να μεταφέρει τις θέσεις αυτές στον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση έως το Eurogroup, η Αθήνα θα ζητήσει να μεταφερθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE