Ψήφισμα για τους αγρότες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ψήφισμα για τους αγρότες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ψήφισμα για τους αγρότες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ της ΕΕ   που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Με τον καταιγισμό των αντιαγροτικών μέτρων  όπως η δραματική μείωση των επιδοτήσεων μέχρι και 60%  έως το 2019, με περιορισμούς στην παραγωγή και σε συνδυασμό  με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με  τρομακτική φοροεπιδρομη , με αύξηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια στο 23%.από 13%, εντείνεται η σφοδρή επίθεση εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς  και των μικροκτηνοτρόφων. Στόχος αυτής της σκληρής και βάναυσης πολιτικής είναι οι αγρότες να πληρώσουν, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Είναι   ορατό πλέον  το μαζικό ξεκλήρισμά των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών  και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Μπροστά σ΄ αυτές τις συνθήκες η  επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων τελεί εν αμφιβόλω. Ευθύνες υπάρχουν και στην περιφερειακή αρχή που ανέχεται και πρωτοστατεί στην εφαρμογή  αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ-κυβερνήσεων αποφεύγοντας συστηματικά και συνειδητά να εντοπίσει τις αιτίες, τους υπεύθυνους και τα τεράστια κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, που αποφέρει αυτή η πολιτική. Μια πολιτική που οδηγεί στην αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Δεν διεκδίκησε την δημιουργία υποδομών και αρδευτικών φραγμάτων και έργων, δεν επεδίωξε τη δημιουργία κινήματος για την ολοκλήρωση της  εκτροπής  του άνω ρου του Αχελώου, έργου ζωτικής σημασίας που ακόμη σήμερα  παραμένει μετέωρο και που η ολοκλήρωσή του θα μείωνε σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Η σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα περνά από οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ – κυβέρνησης. Στον κοινό αγώνα με τους εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενος, συνταξιούχους που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Δεν έχουν κοινά συμφέροντα  με τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές που θεωρούν πως η ΚΑΠ αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας, ούτε με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις  που χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα τους καλούν να συμβιβαστούν με το ξεκλήρισμα τους, τη συνέχιση της ληστείας από τράπεζες, πολυεθνικές, μεγάλες επιχειρήσεις και να αποδεχθούν σαν μονόδρομο την καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η προοπτική της επιβίωσής τους περνά μέσα από  μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού .

Το περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας:

-Συμπαρίσταται στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους  αγρότοκτηνοτρόφους.  –Υιοθετεί τα αιτήματα πάλης όπως αυτά εκφράστηκαν στο ψήφισμα της συγκέντρωσης στην Καρδίτσα

-Καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματα και να μην εφαρμόσει  τη νέα δέσμη των αντιαγροτικών μέτρων.

-Διεκδικεί μαζί με τους αγρότες

 • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 €.
 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες .
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
 • Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.καμια κατάσχεση ο πρώτης κατοικία σας
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων .Δωρεάν κρατική σήμανση ζωων. Νομιμοποίησε σταυλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε.
 • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

ΛΑΡΙΣΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΜΠΟΥΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΛΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ