Στη Μάλτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής – Στην ατζέντα...

Στη Μάλτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής – Στην ατζέντα το προσφυγικό

Στη Μάλτα ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής – Στην ατζέντα το προσφυγικό

Στη Βαλέττα της Μάλτας πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση Ευρώπης Τουρκίας για το προσφυγικό, εν όψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα. Ο κύριος Τσίπρας θα επιμείνει, ότι είναι αναγκαίο η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης να γίνεται στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο είναι οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης: να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, και να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.ά).

Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει ότι η βασική αιτία για τη δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Επίσης, θα επαναλάβει ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE