Επίκαιρη ερώτηση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του υπουργού...

Επίκαιρη ερώτηση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, περί της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, συνυπέγραψε την κοινή επίκαιρη ερώτηση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία καλείται στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ώστε να τοποθετηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, περί της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν, πως με το νόμο 2193/1994, η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από τους Τούρκους και  ως ημέρα μνήμης ορίσθηκε η 19η Μαΐου.  Έκτοτε η θέση αυτή αποτελεί εθνική πολιτική και δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και  από κανένα Έλληνα αξιωματούχο.,

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησής τους η δήλωση του κ. Φίλη, με την οποία αμφισβήτησε, ότι υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, υπονόμευσε την πολιτική της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα, πλήττοντας ταυτόχρονα τη διεθνή διάστασή του, και προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, επειδή ο κ. Φίλης είναι Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης και οι θέσεις του  έχουν βαρύνουσα σημασία, η δήλωσή του αυτή αξιοποιήθηκε από τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ενάντια στις εθνικές θέσεις. Επομένως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύβονται και να μην τολμούν, μετά την οργή και τις τεράστιες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού, να πάρουν την ξεκάθαρη και έντιμη θέση της αποπομπής του ή της αποδοχής των θέσεών του Υπουργού Παιδείας.

Λόγω όλων των ανώτερων η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας καλεί στην Βουλή τον υπουργό Επικρατείας, κ Παππά, ως αρμόδιου για το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να απαντήσει επίσημα σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Πρώτον, εάν συμφωνεί με την εκτίμηση, πως οι δηλώσεις του  Υπουργού Παιδείας έβλαψαν τη διεθνή διάσταση, που έχει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, και συνηγόρησαν υπέρ των σχετικών απόψεων της Τουρκίας.

Δεύτερον, εάν συμφωνεί, πως οι δηλώσεις του  Υπουργού Παιδείας χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου ως αντεπιχείρημα στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Τουρκικό Κράτος.

Και τέλος, εάν ο Πρωθυπουργός πρόκειται να αποπέμψει τον ανωτέρω Υπουργό, ώστε να αποδείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία της Ελληνικής Κυβέρνησης στις δηλώσεις αυτές.