Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης της Λαϊκής Οικογένειας από χρέη...

Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης της Λαϊκής Οικογένειας από χρέη προς τις τράπεζες

Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης της Λαϊκής Οικογένειας από χρέη προς τις τράπεζες

Πρόταση νόμου για τη λήψη μέτρων πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς τις τράπεζες κατέθεσε  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει, και αφορούν τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών και τη μετάθεση του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, είναι πιο αναγκαία και επίκαιρα από ποτέ, καθώς, όπως τονίζεται και στην Αιτιολογική Έκθεση της πρότασης νόμου, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται από τραπεζικά δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία, τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων που κλιμακώνεται με εφαλτήριο την κρίση και το υψηλό χρέος, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο πακέτο σκληρών μέτρων, με την επιβολή νέων φόρων στα λαϊκά νοικοκυριά, μειώσεις συντάξεων, μέχρι και πλειστηριασμούς της α” κατοικίας των λαϊκών οικογενειών.

Στα επιμέρους άρθρα της πρότασης νόμου προβλέπονται μεταξύ των άλλων:

  • Ο προσδιορισμός των εισοδηματικών κριτηρίων (αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.)
  • Η διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.).
  • Η διαγραφή χρέους σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
  • Η αναστολή πληρωμής για ανέργους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για οφειλές προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα των ΕΒΕ, αγροκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Η παύση αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων.
  • Ο περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου.

Το ΚΚΕ είτε μέσα είτε έξω από την βουλή δεν σταμάτησε ούτε ένα λεπτό ούτε θα σταματήσει, να παλεύει και να διεκδικεί μέτρα που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας. Αυτό κάνει και με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

SHARE