Λαϊκή Ενότητα Καρδίτσας: Επίκαιρα και σήμερα τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη...

Λαϊκή Ενότητα Καρδίτσας: Επίκαιρα και σήμερα τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη ’73

Λαϊκή Ενότητα Καρδίτσας: Επίκαιρα και σήμερα τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη ’73

Ποτέ άλλοτε τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν ήταν τόσο επίκαιρα όσο είναι σήμερα…

Το φοιτητικό κίνημα του Νοέμβρη του 1973 έγραψε ιστορία, γιατί πρόβαλε και διεκδίκησε αιτήματα όπως: «Κάτω η Χούντα», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Αιτήματα δηλαδή, που στο σύνολό τους ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και διαθέσεις του λαού και της νεολαίας και στην ουσία συνιστούσαν ένα δρόμο μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία, αλλά και σε βαθύτερους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς.

Έτσι και σήμερα, για να φτάσουμε στη μεγάλη ανατροπή που επιθυμεί ο ελληνικός λαός, είναι ανάγκη να θέσουμε ως πολιτική μας προτεραιότητα την ανατροπή των μνημονίων της λιτότητας, που αυτή την χρονική περίοδο είναι η μορφή με την οποία ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αναπαράγεται και αναζητεί διέξοδο από την βαθειά κρίση του στη χώρα μας και στον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο.

Επομένως σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό μεταβατικό πρόγραμμα, που θα απαντά πειστικά στα πραγματικά προβλήματα του λαού, που θα βάζει τέλος στις πολιτικές της καταστροφικής λιτότητας, θα οδηγεί σε αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση με ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων προς όφελος των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, θα ανοίγει ένα πραγματοποιήσιμο δρόμο για τον σοσιαλισμό, πραγματοποιώντας έτσι τη μεγάλη και ελπιδοφόρα ανατροπή.

Βασική προϋπόθεση για την προώθηση αυτού του προγράμματος είναι, όχι μόνο να αποτελεί τη βάση για να κάνουμε σήμερα σκληρούς αγώνες και αντιπολίτευση, αλλά να έχει και κυβερνητική προοπτική.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θέλει και μπορεί να πάρει και θα πάρει τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έγινε ξαφνικά και δεν πραγματοποιήθηκε από κάποιους απολίτικους νέους, που λειτούργησαν αυθόρμητα. Πρωτοστάτησαν  κυρίως νέοι που ήταν οργανωμένες στις αριστερές οργανώσεις νεολαίας της εποχής, ακολουθούμενοι από χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους που είχαν ήδη δώσει τις μάχες τους ενάντια στη Χούντα.

Επομένως, εάν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα νέες εξεγέρσεις με στόχο  τη μεγάλη πολιτική ανατροπή, θα πρέπει να έχουμε στην πρώτη γραμμή ένα ισχυρό, ρωμαλέο και κοινωνικά γειωμένο νεολαιίστικο κίνημα, αποτελούμενο από νέους των πόλεων και της αγροτικής περιφέρειας, φοιτητές, εργαζόμενους (κακοπληρωμένους, ανασφάλιστους και χωρίς δικαιώματα) και άνεργους, που θα βασίζεται πρώτα απ’ όλα στην οργανωμένη πολιτική δράση.

Οι πρωτοπόροι νέοι και νέες, που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν θα την πραγματοποιούσαν ποτέ, εάν δεν λειτουργούσαν ενωτικά μέσα στη διαφορετικότητά τους, στη βάση κοινών αιτημάτων, που έπαιρναν πρωτίστως υπόψη τις κυρίαρχες αντιθέσεις εκείνης της πολύ σκληρής και ανώμαλης πολιτικά περιόδου.

Έτσι και σήμερα, είναι αναγκαία η κοινή δράση, συνεργασία και συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς, για ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, για την ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η κοινή δράση για την ανάπτυξη, συντονισμό και κλιμάκωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, που με τη συνεργασία και το κοινό μας πρόγραμμα μπορούμε να τους δώσουμε και πολιτική ελπίδα και προοπτική.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει ήδη καταθέσει δημόσια πρόταση να συσταθεί άμεσα ένα Φόρουμ όλων των αριστερών, αντιμνημονιακών, αντιιμπεριαλιστικών και δημοκρατικών δυνάμεων, που θα αναζητά τις κοινές δράσεις και τις μορφές στήριξης των κοινωνικών αγώνων και που επίσης θα διατηρεί ανοικτό το διάλογο για ευρύτερες συνεργασίες.

Μία τέτοια προοπτική ανταποκρίνεται πλήρως στα επικαιροποιημένα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973