Παύση μετακινήσεων βοοειδών στην επικράτεια της Χώρας, λόγω Οζώδους δερματίτιδας.

Παύση μετακινήσεων βοοειδών στην επικράτεια της Χώρας, λόγω Οζώδους δερματίτιδας.

Παύση μετακινήσεων βοοειδών στην επικράτεια της Χώρας, λόγω Οζώδους δερματίτιδας.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι λόγω της εξέλιξης του νοσήματος της Οζώδους Δερματίτιδας και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγορεύονται οι μετακινήσεις των βοοειδών (για πάχυνση και αναπαραγωγή) σε όλη την επικράτεια.
Από σήμερα και μέχρι 31/12/2015 θα επιτρέπεται η μετακίνηση των βοοειδών μόνο για άμεση σφαγή (από την εκμετάλλευση απευθείας στο σφαγείο), χωρίς εκφόρτωση και επαναφόρτωση και χωρίς ενδιάμεση στάση, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλησιέστερο προς την εκμετάλλευση σφαγείο.
Σε όλα τα βοοειδή που μετακινούνται, πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αγωγή για τα εξωπαράσιτα και εντομοπροστασία, τηρώντας τους χρόνους αναμονής του παρασκευαστή, η οποία θα αναγράφεται και στο μητρώο φαρμακευτικής αγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των χρόνων αναμονής για τα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Σημειώνουμε ότι η παράνομη μετακίνηση ζώων είναι επικίνδυνη για την Υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία.
Η Υπηρεσία μας, προκειμένου να προφυλάξει το ζωικό κεφάλαιο του Νομού μας, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες θα προβεί σε εντατικούς ελέγχους και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη και χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο διακίνηση ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:
Καρδίτσας τηλ. 24410-23980
Παλαμά τηλ. 24440-22302
Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και
Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Καρδίτσα, 16/11/2015

SHARE