Η επιτροπή ειρήνης τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνειου

Η επιτροπή ειρήνης τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνειου

Η επιτροπή ειρήνης τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνειου

Με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, τίμησε η επιτροπή ειρήνης Καρδίτσας την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Επιτροπή Ειρήνης (1)

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της επιτροπής τόνισε τα εξής:

Φίλες και φίλοι της ειρήνης,

42 χρόνια από το Νοέμβρη του 73 τιμούμε την εξέγερση του πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στις λυκοσυμμαχίες του θανάτου, για να μπορούν οι λαοί να ζουν στο τόπο τους, και να καρπώνονται το πλούτο που παράγουν.

Ο ηρωικός ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 συνεχίζει να φλογίζει τις καρδιές όλων όσοι δεν βολεύονται με την αδικία, τη βαρβαρότητα που φέρνουν στο λαό και τη νεολαία η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κόμματά τους. Τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας που εκφράστηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δε μπορούν να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Παραμένουν επίκαιρα και μας διδάσκουν πως ο λαός έχει τη δύναμη, όταν το θελήσει, να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή του. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας του ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα.

Συμβολίζει το λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, αναδεικνύοντας και τις βαθύτερες αιτίες για την επιβολή της, με συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη του ’73, η κατάληψη της Νομικής που προηγήθηκε, συνολικά η αντιδικτατορική πάλη κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, που είχαν επιβάλει μαζί η πλουτοκρατία και το ΝΑΤΟ, αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των λαϊκών αγώνων. Η οργανωμένη πάλη, η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών και των σοσιαλιστικών χωρών έσπασε το κλίμα φόβου της δικτατορίας. Ο ηρωικός εκείνος ξεσηκωμός των εργαζομένων και της νεολαίας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο για τη συλλογική, μαζική, οργάνωση και δράση σήμερα ενάντια στη νέα επίθεση του Κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κόντρα στο Νέο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλοι λαϊκοί-εργατικοί αγώνες αποτελούν πηγή δύναμης, πείρας, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τον λαό και τη νεολαία. Είναι εξαιρετικά επίκαιρα και χρήσιμα τα συμπεράσματα για τη νεολαία, για το λαό που δοκιμάζονται σήμερα σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και αναζητούν τη διέξοδο προς όφελός τους αποτελούν και σήμερα οδηγό για τους δικούς μας αγώνες.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές προωθεί τη διαβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας υπηρετώντας τους στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης. Η προοπτική εγκατάστασης νέας βάσης του ΝΑΤΟ στη Κάρπαθο και σταθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Καστέλλι Ηρακλείου σηματοδοτούν την πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στις πολεμικές συγκρούσεις. Για τον ελληνικό λαό καθώς και για τους λαούς της περιοχής όλα αυτά προμηνύουν θανάσιμους κινδύνους. Μαζί με το 3ο μνημόνιο και την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συνεχίσει την επικίνδυνη πρόσδεση στο ευρωνατοϊκό άρμα μένοντας πιστή στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Είναι εξοργιστική η υποκρισία και κροκοδείλια τα δάκρυα από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ και λοιπούς που στηρίζουν σθεναρά και προσυπογράφουν όλες τις αντιδραστικές αποφάσεις τα πολεμικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με συμμετοχή της Ελλάδας.  Τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας δεν εξαιρούνται, αφού από κυβερνητικούς θώκους στήριξαν τη «συνέχεια του κράτους» κι όλο το σφιχτό δέσιμο της Ελλάδας με τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

 Ειδικά σήμερα που ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη μια βομβαρδίζουν λαούς και χώρες και από την άλλη έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες παιδιά, πρέπει να δυναμώσει το κίνημα σύγκρουσης και απειθαρχίας με την ΕΕ και τις συνθήκες τις (Σένγκεν, Δουβλίνου) που όσους πρόσφυγες δεν σκυλοπνίξουν, τους προορίζουν για τζάμπα εργατικά χέρια στις πολυεθνικές τους. Αυτή η πολιτική είναι που εκθρέφει τον φασισμό και τον ρατσισμό, την Χρυσή Αυγή. Αυτή η πολιτική είναι που εξέθρεψε και στήριξε την Χούντα

Η εκστρατεία πολλών κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος, να συκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν, να σβήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα, συνεχίζεται και πρέπει να απαντηθεί αποστομωτικά από τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, από τους ριζοσπάστες, τους νέους και όλους όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια.

Αποτελεί χρέος να απομονωθεί από το λαό η ναζιστική Χρυσή Αυγή, να αποκαλυφθεί η βρώμικη λάσπη που εκτοξεύει και τα τερατώδη ψέματά της υπέρ των άθλιων πρωταγωνιστών της χούντας. Ο φασισμός είναι σύμφυτος με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που διασφαλίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών και μόνο οι λαοί μέσα από την πάλη τους μπορούν να τον τσακίσουν. Αυτό μας διδάσκει άλλωστε η ίδια η ιστορία. Να απορριφθεί και να απομονωθεί κάθε προσπάθεια και ενέργεια που επιδιώκει να ταυτίσει την εγκληματική δράση της ΧΑ με την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Να καταδικαστεί κάθε ενέργεια , η οποία λειτουργεί προβοκατόρικα και δεν έχει καμία σχέση με την πάλη του λαού για την απομόνωση και το τσάκισμα της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ.

Η μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διαρκούς υπονόμευσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό που ζει ο λαός μας τα τελευταία 7 χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν είναι αποτέλεσμα απλά μιας κακής διαχείρισης των χρόνων της μεταπολίτευσης. Οι κρίσεις, η ανεργία, η λιτότητα, η φτώχεια, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες.    

Φίλες και φίλοι της ειρήνης,

Η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας  καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, το λαό της Καρδίτσας να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου το 1973 και τους χιλιάδες αλύγιστους αγωνιστές, μαθαίνοντας την αλήθεια και παίρνοντας στα δικά τους χέρια τη σημαία της πάλης για τα δικαιώματα, το δίκιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, του λαού, της χώρας από τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το καπιταλιστικό σύστημα, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί που στηρίζονται από την συγκυβέρνηση μόνο δεινά και φτώχεια δίνουν στο λαό. Ο καπιταλισμός και η ΕΕ ούτε εξανθρωπίζονται, ούτε μετεξελίσσονται υπέρ του λαού, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό επιβεβαιώνει η ενιαία και καθολική αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη ανεξαρτήτως του χρέους, της ύπαρξης μνημονίων και του είδους της διαχείρισης.

Ο λαός μπορεί να γίνει ισχυρός μόνο όταν είναι οργανωμένος και παλεύει αποφασιστικά για το δίκιο του. Όταν γνωρίζει την ιστορία και έχει βγάλει σωστά συμπεράσματα, έχει χειραφετηθεί από την ιδεολογία και την πολιτική των κομμάτων του συστήματος και της ΕΕ.

Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσει και να βάλει τέλος στα βάρβαρα μέτρα που συνεχώς του επιβάλλουν οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία, για να μην πληρώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της όποιας καπιταλιστικής ανάπτυξης που τρέφεται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, γεννάει τη μαζική φτώχεια και εξαθλίωση.

Η επιτροπή ειρήνης Καρδίτσας  καλεί σε συστράτευση και συμπόρευση δίνει όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό της Λαϊκής Συμμαχίας, στο πλευρό του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ για να μπουν στο προσκήνιο ο λαός και οι ανάγκες του. Γιατί «το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του νέτο, σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».

Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα έχοντας σταθερό μέτωπο στη συμμετοχή της ΕΛΛΑΔΑΣ στο ΝΑΤΟ , τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους αντίστοιχους εξοπλισμούς Μαζί με το μαχόμενο εργατικό λαϊκό κίνημα, παλεύουμε και διεκδικούμε τους αναγκαίους πόρους για μισθούς – συντάξεις – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την εργατική – λαϊκή εξουσία.

Τιμάμε την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας στο δρόμο του αγώνα. Απαιτούμε:

  • Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου.
  • Αποδέσμευση της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι Έλληνες στρατιώτες από τις στρατιωτικές και αστυνομικές αποστολές στο εξωτερικό.

Να ακυρωθούν όλα τα μνημόνια συνεργασίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τα στρατιωτικά γυμνάσια».