Αντίθετος στη φορολόγηση του κρασιού ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με...

Αντίθετος στη φορολόγηση του κρασιού ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών

Αντίθετος στη φορολόγηση του κρασιού ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κάθετα αντίθετος στην επιβολή φόρου στο ελληνικό κρασί εμφανίζεται με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικώνκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μάλιστα σημειώνει μία σειρά από κινδύνους που ελλοχεύουν από την εφαρμογή της απόφασης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, θα δημιουργηθεί μίαδέσμηστρεβλώσεων η οποία πρακτικά θα «πυροβολήσει τα πόδια πάνω στα οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αγοραστού:

«Κύριε υπουργέ,

Η απόφασή σας να φορολογηθεί το ελληνικό κρασί με στόχο την κάλυψη των «ισοδυνάμων» μέτρων που απαιτούν οι δανειστές της χώρας μας, δυστυχώς δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρεί να λύσει.

Σε μία χώρα που παραμένει βυθισμένη στη δίνη της ύφεσης για αρκετά χρόνια και που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, η βαριά φορολόγηση ενός ακόμη παραγωγικού ιστού, της οινοπαραγωγής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία,θα μειώσειτην παραγωγή εθνικού πλούτου, αλλά και θα αυξήσει τα ήδη υπερβολικά ποσοστά ανεργίας,καθώς μοιραία πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Είναι απορίας άξιον το με ποια κριτήρια λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση όταν καμία Ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα δεν έχει επιβάλλει ειδικόφόρο στο κρασί, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου την τελευταία πενταετία είναι ζημιογόνες, αφού ο Έλληνας καταναλωτής περιόρισε την καταναλωτική του δαπάνη εξυπηρετώντας πλέον βασικές του και μόνο ανάγκες,αλλά και όταν λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται έντονη μετατόπιση της κατανάλωσης από τους εμφιαλωμένους οίνους στους χαμηλής τιμής χύμα οίνους, αφού το κρασί είναι προϊόν λαϊκής κατανάλωσης και όχι προνόμιο των καταναλωτικών ελίτ.
Από την άλλη, οι οινοπαραγωγοί δίκαια επισημαίνουν το παράδοξο να φορολογείται με 0,40 λεπτά το λίτρο το κρασί, όταν το κόστος παραγωγής αυτού του λίτρου κυμαίνεται στα 0,35 λεπτά.

Εκτιμούμε πως η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης θα δημιουργήσει νέες στρεβλώσεις στην αγορά,μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση,άρα μοιραία και τα έσοδα του κράτους (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, εργοδοτικές εισφορές, κ.λ.π), αυξάνοντας την τελική τιμή προς τον καταναλωτή και κατ» επέκταση μετακυλώντας τηνκατανάλωση σε προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, ενισχύοντας την παρανομία και τη διακίνηση ανεξέλεγκτων προϊόντων και εξολοθρεύοντας την ήδη πληττόμενη αμπελουργία.

Πριν από κάθε απόφαση και πίσω από κάθε αριθμό υπάρχουν άνθρωποι. Γι’ αυτό και σας υπενθυμίζω πωςοινοπαραγωγικόςκλάδος απασχολεί περίτις170.000 οικογένειες αμπελουργών,7.500 εργαζόμενους και έμμεσα σχετίζεται και συντηρεί περισσότερα από 80 επαγγέλματα.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν,εκφράζω ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την πλήρη αντίθεσή μου στην εφαρμογή αυτού του μέτρου. Είμαστε στο πλευρό της εκάστοτε κυβέρνησης όπως και όλες οι επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες της χώρας σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, αρκεί όμως να μην λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες πυροβολούντα πόδια πάνω στα οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία».

SHARE