Ασημίνα Σκόνδρα: Σκέψεις πριν την επιλογή του Προέδρου της ΝΔ

Ασημίνα Σκόνδρα: Σκέψεις πριν την επιλογή του Προέδρου της ΝΔ

Ασημίνα Σκόνδρα: Σκέψεις πριν την επιλογή του Προέδρου της ΝΔ

Ραντεβού στις κάλπες δίνουμε αύριο, οι Νεοδημοκράτισσες, οι Νεοδημοκράτες  και οι φίλοι μας, προκειμένου να εκλέξουμε τον 9ο κατά σειρά Πρόεδρο της παράταξής μας.

Η συμμετοχή μας είναι εκείνη, που θα δώσει  ισχυρή νομιμοποίηση στο νέο αρχηγό,  ώστε η Ν.Δ. να είναι σήμερα χρήσιμη και δυναμική Αξιωματική Αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση.

Η επιλογή μας για το πρόσωπο του νέου Προέδρου, πρέπει να βασιστεί στην ορθή πολιτική σκέψη  και να λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον  της παράταξης, των πολιτών και της Πατρίδας.

Τα κριτήρια, πρέπει να είναι ουσιαστικά και σοβαρά, και όχι επιφανειακά – ομορφιά, ύψος, ηλικία , καταγωγή-.  Απαιτείται βαθιά σκέψη και συναίσθηση των συνθηκών που επικρατούν.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν το νέο αρχηγό της ΝΔ είναι:

–  Να διαθέτει τις αρχές της αξιοκρατίας και  της δικαιοσύνης,  στο μέγιστο βαθμό.

-Να πιστεύει, να σέβεται και να εφαρμόζει στην πράξη, τις θεμελιώδεις  αρχές και αξίες, που περιγράφονται στην ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. και να επικαιροποιήσει  την ιδεολογικοπολιτική της ταυτότητα.

-Να έχει πνεύμα παραταξιακό, σύμπνοιας και γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

-Να έχει τη θέληση, να γίνει πραγματικός υπηρέτης της παράταξης, να βάλει τον εαυτό του και την προσωπική του φιλοδοξία σε δεύτερη μοίρα, να αγαπάει τη ΝΔ ,να  σέβεται την ιστορική της διαδρομή και να αναγνωρίζει την προσφορά των στελεχών και της βάσης.

– Να προτάσσει το «εμείς» και όχι το «εγώ».

-Να ενώνει και να συνθέτει τις όποιες διαφορετικές απόψεις , να απορροφά τους εσωκομματικούς κραδασμούς και να λειαίνει τις όποιες αντιθέσεις.

-Να έχει τις οργανωτικές ικανότητες να ξαναχτίσει τις δομές της παράταξής μας, να γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία, τη ψυχοσύνθεση  και τον χειρισμό του κόμματος, για να βρούμε το δρόμο προς την εξουσία, επωφελεία της χώρας.

-Να μπορεί να αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό και να προσελκύσει παράλληλα, περισσότερους, νέους, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, επιχειρηματίες, ανθρώπους της αγοράς, της τέχνης και του πνεύματος, που μέσα από τις δομές του κόμματος, θα εκφραστούν και θα δημιουργήσουν τις επόμενες γενιές στελεχών.

– Να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, συνεκτικό και από την επομένη μέρα, ως στιβαρή αντιπολίτευση, να δώσει τη μάχη στο Κοινοβούλιο και να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη κατάσταση της σημερινής κυβέρνησης.

-Να έχει το ηθικό και πολιτικό βάρος, να προτείνει και να επιβάλλει θεσμικές τομές.

– Να έχει το κύρος και την εμπειρία, να εισηγηθεί και να επιβάλλει τομές, μέσα στη Νέα Δημοκρατία, για ριζική ανασυγκρότηση, ανανέωση του στελεχιακού μας δυναμικού και εκσυγχρονισμό του πολιτικού  λόγου.

-Να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη σε όλους, από τους βουλευτές, μέχρι και τον απλό ψηφοφόρο και να επανασυνδέσει την παράταξη με την πλατιά λαϊκή βάση.

– Να πείθει, ότι πολιτικά, διοικητικά, εμπειρικά, μπορεί – σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες- να διαχειριστεί την κρίση, το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία.

-Να «εφοδιάσει» τους Έλληνες, με νέο συλλογικό όραμα, σύγχρονο σύστημα αξιών, στρατηγικό πολιτικό σχέδιο, πρόγραμμα και κουλτούρα συνεννόησης, δίνοντας ταυτόχρονα μελλοντική προοπτική στους νέους

-Να δύναται να προβεί άμεσα σε ποιοτική προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, διότι με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα, πρέπει να είναι έτοιμο, για κάθε  εξέλιξη.

Όσοι λοιπόν δώσουμε το παρόν, στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Ν.Δ. πρέπει να επιλέξουμε τον υποψήφιο, που συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Το φορτίο που θα κληθεί να σηκώσει, στη παράταξη, στη Βουλή, στη κοινωνία, στη χώρα, είναι πολύ βαρύ και θα πρέπει να έχει τη θέληση, την αντοχή και τη ψυχή για να τα υπηρετήσει σωστά και αποτελεσματικά.

Σ΄αυτή βέβαια τη διαδρομή όλοι οι νεοδημοκράτες, φίλοι, νέα μέλη θα είμαστε συνοδοιπόροι και συμμαχητές του, προκειμένου η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη να αναλάβει καθοριστικό ρόλο.  Να θωρακίσει τη Χώρα, από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους, που την έχει οδηγήσει η σημερινή κυβέρνηση και να την επαναφέρει σε κανονική τροχιά.

Ασημίνα Σκόνδρα
πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας