Λάρισα: Σύγχρονο Μουσείο με διαχρονική ιστορία

Λάρισα: Σύγχρονο Μουσείο με διαχρονική ιστορία

Λάρισα: Σύγχρονο Μουσείο με διαχρονική ιστορία

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στην περιοχή του Μεζούρλου.Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος. Είκοσι χρόνια μετά το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες . Αυτό θα γίνει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και οι πρώτοι που θα το επισκεφτούν θα είναι μαθητές των σχολείων της πόλης.

Τα εγκαίνια του Μουσείου που αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και μια ζωντανή ιστορία της Θεσσαλίας, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 28 Νοεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη Θεσσαλία, όπως εξηγεί η αρχαιολόγος προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, φιλοξενούνται μοναδικά ειδώλια και αγγεία από τους προϊστορικούς χρόνους της Θεσσαλίας, έργα αρχαίας γλυπτικής και κτερίσματα τάφων, ψηφιδωτά δάπεδα, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα που μας οδηγούν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή, αγάλματα και πολλά άλλα σημαντικά ευρήματα, κυρίως από περιοχές της Λάρισας αλλά και της Θεσσαλίας.

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (1)

Όλα αυτά στεγάζονται σε μια έκθεση 1500 τετραγωνικών μέτρων και συνολικά ο χώρος του Μουσείου που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 12000 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας η κ. Σταυρούλα Σδρόλια το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αναμένεται λίγους μήνες αργότερα να ενταχθεί στα μεγάλα Μουσεία της χώρας μας καθώς έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, ενώ τώρα θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα όλες τις ημέρες εκτός από Δευτέρα.
Το εισιτήριο για τους επισκέπτες θα είναι 3 ευρώ, ενώ δωρεάν θα είναι η είσοδος στα σχολεία. Το Μουσείο διαθέτει αίθουσες περιοδικών εκθέσεων όπως υποστηρίζει η κ. Σδρόλια και φιλοδοξούν να διοργανώνονται κατά καιρούς εκδηλώσεις προκειμένου να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για αυτούς που θα επισκέπτονται την πόλη.

Όμως δεν είναι τα μόνα που υπάρχουν στο σύγχρονο Μουσείο όπως αναφέρει η προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, υπάρχουν και τα υπόγεια όπου εκεί με λεπτομέρεια και υπομονή γίνονται όλες οι εργασίες για τα ευρήματα που βρίσκονται στις ανασκαφές και πριν τοποθετηθούν στην έκθεση του μουσείου. Υπεύθυνες για του έργου και της έκθεσης είναι οι κ. Άννα Γιαλούρη και η Στέλλα Κατακούτα, ενώ προϊστάμενος τμήματος Αρχαιολογικών χώρων ο κ. Γιώργος Τουφεξής.

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (2)