Εγκρίθηκε η δόση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM

Εγκρίθηκε η δόση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM

Εγκρίθηκε η δόση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM

Εγκρίθηκε πριν από λίγο από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υλοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

«Η απόφαση αυτή της εκταμίευσης από τον ESM αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, η οποία εφάρμοσε μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο διοικητής του ευρωταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ανακοίνωση του ESM αναφέρει επίσης πως τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση από την αρχική δόση των 16 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της δόσης, ύψους 13 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων.

Τα παραπάνω χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα ύψους μέχρι 86 δισ. που το ΔΣ του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015.

Την απόφαση για εκταμίευση των 2 δισ. χαιρέτισε, τέλος, μέσω Twitter o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Τo Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. Ελλάδα. H σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE