Ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων τον...

Ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων τον ερχόμενο χειμώνα

Ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων τον ερχόμενο χειμώνα

Κατατέθηκε  ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης προς :τη Γραμματεία και τον Πρόεδρο  Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας . Η ερώτηση αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων τον ερχόμενο χειμώνα. Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης είναι το έξης:

«Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι και της Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας τον ερχόμενο χειμώνα από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και άλλες φυσικές καταστροφές, αφού η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η απουσία πόρων, έργων – υποδομών και προσωπικού  μετατρέπουν τις χερσαίες και νησιωτικές περιοχές  σε «ανοχύρωτες πόλεις».

Πρόσφατα η Σκόπελος αντιμετώπισε την απόλυτη καταστροφή. Προβλήματα με πλημυρικά  φαινόμενα αντιμετώπισαν κι άλλες περιοχές όπως η Σκιάθος, ενώ «αξέχαστες» είναι οι δραματικές στιγμές που αντιμετώπισε ο Βόλος και η Μαγνησία τον περσινό χειμώνα, με το χιονιά το μήνα Δεκέμβριο, που  παράλυσε τις δραστηριότητες στην περιοχή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την προστασία και τη ζωή των κατοίκων. Τα προβλήματα αυτά είναι οι επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που θυσιάζει στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και τα απαραίτητα κονδύλια για την πολιτική προστασία.

Και εφέτος η περιοχή της Μαγνησίας ενδεχομένως να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων με αντικείμενο τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό για την περίοδο 2015 – 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, στο Βόλο, υπάρχει υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών. Επίσης για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν έχει πιστωθεί από το υπουργείο στον κωδικό της Πολιτικής Προστασίας ούτε ένα ευρώ, με συνέπεια να υπάρχει προβληματισμός για την προμήθεια ακόμη και των βασικών, όπως καύσιμα για τα εκχιονιστικά, αλάτι κ.α. Χαρακτηριστικό στοιχείο των ελλείψεων, σε υποδομές και σε προσωπικό, είναι η αναλογία,των λιγοστών, 15 μηχανημάτων προς δύο χειριστές.

Επίσης, σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, ο Δήμος Βόλου για να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα, έναν επερχόμενο χιονιά, διαθέτει μόνο 10 μηχανήματα (υδροφόρες, εκσκαφείς και φορτηγά) και λίγους τόνους αλάτι, ελάχιστα για τις ανάγκες του δήμου που οι κεντρικές αρτηρίες – δρόμοι είναι δεκάδες χιλιόμετρα, ενώ η έκτασή του αγγίζει περίπου τα 400 τ. χμ., με αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Την επικίνδυνη αδυναμία αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων φυσικών καταστροφών συμπληρώνουν εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και εγκαταστάσεις, η ανεπάρκεια στη συντήρηση και στην επισκευή του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία όπως το πυροσβεστικό σώμα, οι υγειονομικές υπηρεσίες, κ.ά.

Προφανώς ανάλογα είναι τα προβλήματα και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς (μορφολογία εδάφους, οδικό δίκτυο, ελλείψεις σε προσωπικό, διαθέσιμοι πόροι κλπ)

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

1.      Να καλυφτούν  άμεσα όλες οι κενές θέσεις, με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών στις υπηρεσίες που συνδράμουν για την Πολιτική Προστασία;

2.      Τον εξοπλισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και υποδομές, καθώς επίσης για τη συντήρηση των υπαρχόντων;

3.      Για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό εν όψει  και της φετινής χειμερινής περιόδου, προκειμένου και στη Μαγνησία αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία  να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα;»