Βιβλία με τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας μας στις παιδικές βιβλιοθήκες του...

Βιβλία με τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας μας στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

«Βιβλία με τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας μας, με απλά λόγια για παιδιά προσχολικής & πρωτοσχολικής ηλικίας, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.»

Ως Παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί, σε σχέση με άλλες βιβλιοθήκες ανά τη χώρα, που μέσω του κληροδοτήματος «Βαλταδώρου», μπορούμε κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τις συλλογές μας με καινούργια βιβλία.
Έτσι και φέτος ένας σημαντικός αριθμός καινούργιων βιβλίων, κυρίως παιδικών, αλλά και ενηλίκων κοσμεί τα ράφια των μικρών φιλόξενων χώρων μας.
Διαλέξαμε να παρουσιάσουμε μια σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις «Μίνωας» με συγγραφέα τη Jennifer Moore – Mallinos και μεταφράστρια τη γνωστή Ελληνίδα συγγραφέα Ράνια Μπουμπουρή .
Τα βιβλία της σειράς «Μιλάμε στα παιδιά για…» μέσα από τρυφερές, ευαίσθητες και διασκεδαστικές ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ότι κάθε πράξη έχει και συνέπειες, να αντιλαμβάνονται τα σωστά και τα λάθη των ηρώων και να αποκτούν πρότυπα προς μίμηση.
Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει Οδηγό για γονείς σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται.
Οι τίτλοι της σειράς είναι οι παρακάτω:
«Εγώ ήρθα πρώτος!», «Με μόνο φίλο τον υπολογιστή», «Μικρό πάθημα, μεγάλο μάθημα» «Καν’ το αν τολμάς», «Ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του», «Μαθαίνω να αγαπώ τη γειτονιά μου», «Ουφ, ποιος διαβάζει πάλι;» και «Πως βγαίνουν τα χρήματα;»

15-home_default 16a-thumb-medium 16-home_default book-diadiktio-paidia-icon2 egoirthaprotos_cover mataino_na_agapo_th_geitonia_mou_cover τα χρήματα

Θα σταθούμε λίγο παραπάνω σ’ αυτό το τελευταίο, γιατί μας συγκίνησε ιδιαίτερα και είναι και πάρα, μα πάρα πολύ επίκαιρο.
Ο μικρός ήρωάς μας ξύπνησε ένα πρωί και με μεγάλη χαρά αλλά και έκπληξη διαπίστωσε ότι όλα τα δέντρα της αυλής του, της γειτονιάς του και της πόλης του δεν είχαν στα κλαδιά τους φύλλα, αλλά χαρτονομίσματα!!! Χαρτονομίσματα όλων των αξιών.
Έτσι κόβοντας κάθε μέρα από λίγα ο μικρός ήρωας αποκτούσε ότι αγαθό λαχταρά κάθε παιδί της ηλικίας του, από ποδήλατα και μπάλες μέχρι Υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Ώσπου τον ξύπνησε η μητέρα του και κατάλαβε ότι όλο αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα όνειρό, ένα όνειρο με ανάμικτα συναισθήματα για το αν έπρεπε να τελειώσει ή όχι.
Τελικά η σκληρή πραγματικότητα τον έφερε πίσω από έναν πάγκο σε κάποια λαϊκή αγορά να βοηθά τη μαμά του, όμως ένιωθε ευτυχία και αναρωτιόταν ότι «τελικά δεν είναι και τόσο άσχημο, που χρειάζεται να δουλεύουμε και να αποταμιεύουμε τις οικονομίες μας, για να αποκτήσουμε κάτι που θέλουμε πολύ».
Όταν στο τέλος της μέρας η μητέρα του, του έδωσε τα μισά χρήματα που κέρδισαν, ο μικρός τα κράτησε σφιχτά «για να τα πάμε στη Τράπεζα να τα φυλάξουμε σε ασφαλές μέρος»! κι όπως μονολογεί λίγο μετά «ξαναδούλεψα με τη μαμά και ξαναπήγα τα λεφτά μου στην τράπεζα. Μου αρέσει να βλέπω το ποσό στο βιβλιάριό μου να μεγαλώνει σιγά σιγά.»!!! «Ήταν ένα κίνητρο, για να συνεχίσω τη δουλειά».
Αλήθεια τι θα πούμε όλοι εμείς οι μεγάλοι, πολίτες και πολιτικοί, σ’ όλα αυτά τα παιδιά που καθημερινά μοχθούν και αγωνίζονται είτε σε δουλειές, είτε στο σχολειό τους αποταμιεύοντας το μεροκάματο ή το χαρτζιλίκι τους, όταν η «κατάθεσή» τους θα έχει «κουρευτεί» κι αντί για 100€ δουν στο λογαριασμό τους 60€;
Προτρέπουμε μικρούς και μεγάλους, να διαβάσουν τη συγκεκριμένη σειρά γιατί πραγματικά αξίζει και προβληματίζει!

SHARE