Δημιουργική παραγωγική ανατροπή στη Θεσσαλία μέσω της επιχειρηματικής καινοτομίας και της έξυπνης...

Δημιουργική παραγωγική ανατροπή στη Θεσσαλία μέσω της επιχειρηματικής καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης

Δημιουργική παραγωγική ανατροπή στη Θεσσαλία μέσω της επιχειρηματικής καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης

Κώστας Αγοραστός: «Ανάκαμψη στη χώρα από ντόπιες επιχειρήσεις, από το δικό μας δυναμικό κι αν ενωθούν όλες αυτές οι υγιείς δυνάμεις της Θεσσαλίας, θα έρθει και η δημιουργική παραγωγική ανατροπή που θέλουμε»

Την ανάγκη μίας δημιουργικής ανατροπής στην επιχειρηματικότητα της Θεσσαλίας που θα θέσει την τοπική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη θεματική ημερίδα επιχειρηματικής ανακάλυψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «DomotelXenia»,στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των προτεραιοτή τωντης RIS3 Θεσσαλίας.

Η ημερίδα είχε ως αντικείμενα το μέταλλο και τα δομικά υλικά, το περιβάλλον,την ενέργεια και το δημιουργικό τουρισμό και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Αυτόνομο Γραφείο RIS3 στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών δράσεων για την εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση, καταγραφή και συζήτηση προτάσεων και ιδεών για θέματα έρευνας , καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, που αφορούν στο μέταλλο και τα δομικά υλικά, το περιβάλλον,την ενέργεια και τον δημιουργικό τουρισμό.

Εκπρόσωποι της ερευνητικής,της αυτοδιοικητικής, της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας,αλλά και της κοινωνίας των πολιτών,συνεργάζονται για το σχεδιασμό των δράσεων που πρέπει και μπορούν να υλοποιηθούν για τη δημιουργία δυναμικών επιχειρήσεων, συμμαχιών επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και θέσεων απασχόλησης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστόςέκανε λόγο»για δύο χρόνια σημαντικής δουλειάς για τοRIS3της Περιφέρειας Θεσσαλίας,ωςαποτέλεσμα μίας συλλογικής εργασίας. Εμείς πιστεύουμε στη συλλογική ηγεσία, δηλαδή εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν, να καλούνται και να αποφασίσουν. Το κάναμε με μεγάλη δυσκολία μέσα σ» αυτά τα χρόνιααλλά τελικά πετύχαμε. Θέλουμε με πράξεις να δώσουμε προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Θεσσαλίας κι αυτό σημαίνει έργα, θέσεις εργασίας και χρήμα στην πραγματική οικονομία».

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως «για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μία ποιότητα θεσμών που εμείς εξασφαλίζουμε χωρίςδιακρίσεις,αποκλεισμούς, καθυστερήσεις,πατρώνουςκαι πατρωνίες στις διαδικασίες. Προσπαθούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα με ισονομία και ισοτιμία».

Ο κ. Αγοραστός κατέληξε λέγοντας ότι «για να πετύχουμε, πρέπει να εργαστούμε ως μία τετραπλή έλικα, η αυτοδιοίκηση, τα ερευνητικά κέντρα – πανεπιστήμια, οι επιχειρηματίες και η κοινωνία των πολιτών. Ο καλύτερος κερδίζει στην αφετηρία γιατί είναι πιο έτοιμός από τους άλλους επιδεικνύοντας ταχύτητα που είναι μεγάλο προσόν στη σημερινή εποχή.

Εμείς δεν πιστεύουμε στο μεσσιανισμό, δεν υπάρχουν μεσσίες που έρχονται με μεγάλες επιχειρήσεις. Η ανάκαμψη στη χώρα δε θα έρθει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά από ντόπιες επιχειρήσεις, από το δικό μας δυναμικό κι αν ενωθούν όλες αυτές οι υγιείς δυνάμεις της Θεσσαλίας, θα έρθει και η δημιουργική ανατροπή που θέλουμε.Για το πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμα 62 εκ. ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και 2 δις ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου για πέντε Πειριφέρειες.

Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε δυνατά, εκμεταλλευόμενοι – με την καλή έννοια – όλους αυτούς τους πόρους. Να πάμε γρήγορα αλλά ναπαράξουμεκαι προϊόν που σημαίνειεθνικό πλούτοκαι θέσεις εργασίας. Μπορούμε, αρκεί να έχουμε πίστη και πάθος σε αυτό που κάνουμε».

Σημειώνεται πως είναι διαθέσιμη ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής προτάσεων στο URLris3.thessaly.gov.grπρος εξειδίκευση των οκτώ προτεραιοτήτων της Στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης.Επίσης, για την καλύτερη ενημέρωση λειτουργούν ήδη σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:www.facebook.com/RIS3-Thessalyκαιhttps://twitter.com/ris3thessaly.

Η τελευταία από τις τέσσερις θεματικές ημερίδες θα διεξαχθεί στη Λάρισα τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίουστις 3 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «DivaniPalace»,με αντικείμενα το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και τις προηγμένες υπηρεσίες υγείας – αποκατάσταση.

Περιφερεια θεσσαλίας (2)