Καταργείται η κλήρωση στο ΕΑΠ – Αλλάζει όλο το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών

Καταργείται η κλήρωση στο ΕΑΠ – Αλλάζει όλο το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών

Καταργείται η κλήρωση στο ΕΑΠ – Αλλάζει όλο το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών

Την κατάργηση της κλήρωσης για την εισαγωγή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προωθεί το υπουργείο Παιδείας όπως ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κυρία Σια Αναγνωστοπούλου,σε συνέντευξη τύπου που έγινε ενόψει της έναρξης του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Η ίδια όμως δεν ανέφερε νέα μέθοδο επιλογής των φοιτητών του, κάτι που μελετάται.

Πάντως θα υπάρξει μια «ηλεκτρονική» πλατφόρμα διασύνδεσης όλων των φοιτητών των ΑΕΙ με το TAXIS και την στρατολογία, ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση στοιχείων που τους αφορούν.

Μέρος του διαλόγου για την παιδεία θα είναι και το σύστημα εισαγωγής με τι ς Πανελλαδικές στα πανεπιστήμια. Παράλληλα μελετάται νέα μέθοδος μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, καθώς όπως αναφέρθηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, χρειάζονται 11.000 προσλήψεις στα σχολεία όλης της χώρας. Εφέτος και μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προσληφθούν και 500 καθηγητές στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, ενώ αναμένεται να γίνουν άλλοι 1000 διορισμοί το 2016.

Κατα τα άλλα, ένας ακόμη εθνικός διάλογος για την παιδεία ξεκινάει με την μορφή φιέστας από το υπουργείο Παιδείας, με τα πορίσματα δυο προηγούμενων διαδικασιών που ξεκίνησαν με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν, ουσιαστικά αναξιοποίητα. Η κάθε κυβέρνηση ξεκινάει τον δικό της διάλογο για την παιδεία, τα αποτελέσματα του οποίου σχεδόν ποτέ δεν αξιοποιεί, αλλά πάντως επαρκώς διαφημίζει.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεσμεύτηκε σήμερα ότι τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου θα είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση και θα αναζητηθεί κοινός τόπος και συναινετικές λύσεις με όλα τα κόμματα. Μέρος του διαλόγου όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, θα είναι και οι εκλογές στα ΑΕΙ για την επιλογή πρυτάνεων και το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα. Κάτι που άλλωστε απασχολεί την κοινότητα των ΑΕΙ ιδιαίτερα και δεν αναμένεται να προωθηθεί ως ρύθμιση πριν την Άνοιξη του 2016.

Ο εθνικός διάλογος για τη παιδεία που ανακοινώθηκε σήμερα, αφού αναπτύχθηκε μεταξύ δηλώσεων του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία, θα έχει έτσι χρονοδιάγραμμα ως την Άνοιξη του 2016 και γίνει σε τρια επίπεδα:

– Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Κώστα Γαβρόγλου.

– Στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά, ο οποίος θα ζητήσει όπως είναι φυσικό την συμμετοχή των κοινωνικών φορών (ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ κλπ) και των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της χώρας (Διδασκαλική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κ.α.)

– Στην Επιτροπή Διαλόγου που θα συγκροτηθεί γι αυτό τον σκοπό, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου.

 

 

ΠΗΓΗwww.dikaiologitika.gr
SHARE