Βόλος: Έκθεση Τέχνης με Δημιουργίες Ατόμων με Αναπηρίες (vid)

Βόλος: Έκθεση Τέχνης με Δημιουργίες Ατόμων με Αναπηρίες (vid)

Βόλος: Έκθεση Τέχνης με Δημιουργίες Ατόμων με Αναπηρίες (vid)

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου έκθεση τέχνης με δημιουργίες ΑμεΑ, στο Κτίριο «Τσικρίκη», Ιάσονος 145 με Γαμβέτα. Την έκθεση διοργανώνει η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και θα παρουσιαστούν δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες που απασχολούνται στο ΚΔΑΠμεΑ. Έργα που συγκεντρώθηκαν γιατί αποκαλύπτουν το απροσδόκητο, την προσπάθεια να περιγράψουν με παρόρμηση ψυχικές καταστάσεις, ανησυχίες, σχέσεις, σωματικούς περιορισμούς, να επικοινωνήσουν συναισθήματα, ανάγκες και να μας ξαναθυμίσουν ότι η τέχνη είναι θεραπευτική.

Ωμή Τέχνη (Art Brut), Τέχνη του Περιθωρίου (Outsider Art) ορίζεται η τέχνη που δημιουργείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία εκπαιδευτική εμπειρία τέχνης, όπως είναι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές,  αναπηρίες ή ακόμα και παιδιά. Είτε εκ των πραγμάτων ζουν στο κοινωνικό περιθώριο ή έχουν επιλέξει να εκφράζονται με τρόπους που δεν εντάσσονται και δεν ακολουθούν τις επικρατούσες κοινωνικές νόρμες.

Οι πρώτες προσπάθειες συλλογής και καταγραφής αυθόρμητων καλλιτεχνικών δημιουργιών έγιναν κιόλας από την δεκαετία του 1920 από ιστορικούς τέχνης και ψυχιάτρους, οι οποίοι αναζητούσαν κατά κύριο λόγο στα ψυχιατρικά ιδρύματα, έργα διαισθητικά, που δημιουργούνταν από μια μοναδική και προσωπική ενόραση και οργάνωσαν τις πρώτες συλλογικές εκθέσεις.   Η επαφή τους με αυτά τα έργα, τους ώθησε να πιστεύουν  ότι η δημιουργία τέχνης είναι ένας τρόπος προσωπικής έκφρασης, ανάγκης επικοινωνίας, εξωτερίκευσης της φαντασίας και των συναισθημάτων, καθώς επίσης και ένας φυσικός τρόπος ψυχικής ολοκλήρωσης.

Έκτοτε πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για τον ορισμό της Τέχνης, αν δηλαδή είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται και να ακολουθεί συμβάσεις, να χαίρει αναγνωρισιμότητας, ανταγωνισμού, ματαιοδοξίας ή αν Τέχνη είναι η αγνή, η αυθόρμητη, η αυθεντική έκφραση και δημιουργία.

Για ένα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: Η καλλιτεχνική έκφραση και η δημιουργική διαδικασία (χορός, μουσική, θέατρο, ζωγραφική) είναι μια βασική ενόρμηση του ανθρώπου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι:  Διακομή Ζήνα- Κεραμίστρια,  Χορέμη Λέλια- Ψυχολόγος, Εικαστική Θεραπεύτρια και Ποδιάς Νίκος- Εικαστικός. Τη μουσική επιμελήθηκε ο Νίκος Φιλιππαίος και το βίντεο και τον ήχο ο Σπύρος Πολίτης.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-15:00 και 18:00-22:00 και το Σάββατο 11:00-15:00 (λήξη)