Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το Σάββατο με στόχο τη συναίνεση

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το Σάββατο με στόχο τη συναίνεση

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το Σάββατο με στόχο τη συναίνεση

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Αρχηγών, με θέματα το προσφυγικό, την κοινωνική ασφάλιση και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς τους ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί η σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση το Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που καταρχάς επιδιώκεται είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος είπε ότι η ΝΔ θα συμμετάσχει αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς –όπως είπε- του κ. Τσίπτρα.

Η Φώφη Γεννηματά θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αρνήθηκε όμως να λάβει μέρος στην συζήτηση για το ασφαλιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος που είχαν ήταν σε έντονο ύφος

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:Δεν συμμετέχω σε διάλογο για το Ασφαλιστικό, υπό αυτούς τους όρους. Αν ήθελες να κάνεις διάλογο για το Ασφαλιστικό, θα μπορούσες να μας είχες ενημερώσει, να είχες προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Το Ασφαλιστικό είναι ζήτημα εθνικό, αφορά και τις επόμενες γενιές.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εθνικό ζήτημα είναι και η Παιδεία, αλλά προχώρησες με τον Μπαλτά, χωρίς διάλογο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός και με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί: «Θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» .

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος θα προσέλθει στην συνάντηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκφράζει επιφυλάξεις γιατί η κυβέρνηση και ο ΠΘ δεν έχουν δείξει διάθεση για ειλικρινή διάλογο και συνεννόηση, ενώ θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Θετικά ανταποκρίθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ την πρόσκληση δεν αποδέχτηκες η Χρυσή Αυγή.

Από την Ιταλία πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι στη Συμβούλιο δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

«Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE