Διώξεις για παράνομες εγγυήσεις σε 57 επιχειρηματίες από το Γενικό Λογιστήριο του...

Διώξεις για παράνομες εγγυήσεις σε 57 επιχειρηματίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Διώξεις για παράνομες εγγυήσεις σε 57 επιχειρηματίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Αθρόα, και κατά παράβαση κάθε νομιμότητας, διευθυντικό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορηγούσε εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε δεκάδες επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο.

Πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο με τη συνδρομή υπαλλήλου που επίσης διώκεται ποινικά, χορηγούσε χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, φθάνοντας στο σημείο να το πράττει ακόμα και χωρίς την αίτηση του ενδιαφερομένου επιχειρηματία.

Η έρευνα που έφερε στο φως τις έκνομες ενέργειες μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.

Στο τέλος της έρευνας, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος της διευθύντριας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά και του υπαλλήλου που την συνέδραμε, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ειδικού νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου, ενώ ως ηθικοί αυτουργοί διώκονται και οι επιχειρηματίες που ωφελήθηκαν, 57 συνολικά, όλοι από την Βόρειο Ελλάδα.

Η υπόθεση, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, ξεκίνησε το 2006, όταν ειδικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την χορήγηση της εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου ήταν η αίτηση να υποβληθεί και να εξεταστεί από Συμβούλιο το οποίο ορίστηκε 11μελές, ακριβώς, για να εξετάζεται σε βάθος και από πολλές πλευρές, η δυνατότητα παροχής εγγυήσεως από το Δημόσιο στον επιχειρηματία που υπέβαλε σχετική αίτηση.

Ομως στην προκειμένη περίπτωση, όπως διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα, η εν λόγω υψηλόβαθμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να θέσει τις αιτήσεις στον έλεγχο του 11μελούς Συμβουλίου, τις έκανε δεκτές, ορισμένες φορές δεν υπήρχε καν αίτηση, και χορήγησε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ, ενώ το δημόσιο ήδη πλήρωσε για αυτές τις εγγυήσεις που κατέπεσαν 1.201.429 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν λήξει καθώς τρέχουν ως το τέλος του 2016.

Την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση θα αναλάβει αρμόδιος ανακριτής.