Γ. Κατρούγκαλος: Εθνικό ζήτημα το ασφαλιστικό – Συνάντηση με Α. Τσίπρα

Γ. Κατρούγκαλος: Εθνικό ζήτημα το ασφαλιστικό – Συνάντηση με Α. Τσίπρα

Γ. Κατρούγκαλος: Εθνικό ζήτημα το ασφαλιστικό – Συνάντηση με Α. Τσίπρα

Για το ασφαλιστικό, ενόψει του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα. Είναι εθνικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου. «Επομένως», προσέθεσε, «το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινή γραμμή».

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα το σεβαστούν αυτό -και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχουν κόμματα που δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο, ώστε να τηρηθεί με θρησκευτική, θα έλεγα, ευλάβεια αυτή η κόκκινη εθνική γραμμή», υπογράμμισε ο υπουργός.

Στο ερώτηση: «καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις», ο υπουργός τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες».

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό συμμετείχε, επίσης, ο υφυπουργός, αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Υπό την πίεση του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για νομοθέτηση μέτρων

Η συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο από τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, προβλέπει: εξοικονόμηση 2,25 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, για τη διετία 2015-2016 και έως 1,7 δισ. ευρώ, για τη διετία 2017-2018.

Οι δανειστές απαιτούν περικοπές εδώ και τώρα ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών.
Μόνο στο ΙΚΑ το έλλειμμα, που είχε προϋπολογιστεί για φέτος στα 930 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να φτάσει τελικά τα 980 εκατ.

Αντίστοιχη, εμφανίζεται η κατάσταση και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2015 υπολογίζεται στα 88 εκατ. ευρώ, παρά τις μειώσεις που είχαν προϋπολογιστεί λόγω της επικείμενης εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Για το 2016, το έλλειμμα εκτιμάται ότι μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποτυπώνει και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που κατατέθηκε στη Βουλή, ο οποίος προοιωνίζεται επιπλέον περικοπές στις συντάξεις.

Ο βασικός στόχος της κυβερνητικής πρότασης για να καλυφθούν τα 900 εκατ. που υπολείπονται για το 2016 και να επέλθει η μικρότερη δυνατή μείωση των συντάξεων είναι να μπουν νέοι πόροι στο σύστημα.

Μεταξύ άλλων προτείνεται:

αξιοποίηση της λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας των ταμείων, η αντικειμενική αξία της οποίας εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ.
-Η απόδοση μέρους των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ.
-Και η αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση αναμένει επίσης να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, με βασικό άξονα την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες για τις μειώσεις στις συντάξεις αλλά και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE