Κοινό ανακοινωθέν για μη μείωση συντάξεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Κοινό ανακοινωθέν για μη μείωση συντάξεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Κοινό ανακοινωθέν για μη μείωση συντάξεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη διάρκεια του συμβουλίο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο παραμένει σε εξέλιξη.

Αρνητική ήταν η αντίδραση της ΝΔ, με πηγές της Συγγρού να τονίζουν ότι στον προϋπολογισμό που έφεραν στη Βουλή οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, περιλαβάνονται ήδη περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. «Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν κύκλοι της ΝΔ, θεωρώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την κίνηση του πρωθυπουργού ως μια επιχείρηση παγίδευσής τους.
Επιτροπές για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εισηγηθεί τη συγκρότηση δύο επιτροπών, η πρώτη με αντικείμενο της επεξεργασία πρότασης για το ασφαλιστικό και η δεύτερη για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η εν λόγω πρόταση αφορά την συμμετοχή όλων των κομμάτων, είτε με πολιτικά στελέχη, είτε με τεχνοκράτες που θα προτείνουν, προκειμένου να μελετηθούν διεξοδικά τα δύο ζητήματα και να προκύψει, σε εύλογο χρονικό διάστημα ένα σχέδιο από τις επιτροπές αυτές. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ή άρνηση από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, πλην του κ. Βασίλη Λεβέντη.

Από την πλευρά της ΝΔ, μάλιστα, κύκλοι του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει την πρόταση για επιτροπές.

Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. «Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ενταση μεταξύ Κουμουτσάκου και Γεροβασίλη, Κουίκ

Η επιλογή της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη να αρχίσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων αμέσως μόλις έκλεισαν οι πόρτες στην αίθουσα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί προκάλεσε και το πρώτο επεισόδιο στην προσπάθεια του κ. Αλ. Τσίπρα να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων.

Ο κ. Κουμουτσάκος βλέποντας την κυβερνητική εκπρόσωπο να προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα», παρενέβη κάνοντας λόγο για θεσμικό ατόπημα, «όταν μόλις πριν λίγα λεπτά ξεκίνησε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών».

Υπέρ της κας Γεροβασίλη παρενέβη ο έτερος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ρωτάνε και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει τη διαδικασία, επανήλθε ο κ. Κουμουτσάκος, με την πρώτη ένταση να σβήνει κάπου εκεί.

ΠΗΓΗwww.kathimerini.gr
SHARE