Επεισοδιακή διαδήλωση διαμαρτυρίας για το κλίμα στο Παρίσι

Επεισοδιακή διαδήλωση διαμαρτυρίας για το κλίμα στο Παρίσι

Επεισοδιακή διαδήλωση διαμαρτυρίας για το κλίμα στο Παρίσι
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Με τη συμμετοχή 150 ηγετών από όλο τον κόσμο και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζει τη Δευτέρα στο Παρίσι η παγκόσμιαΣύνοδος για το Κλίμα COP21. Στη γαλλική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα ζητώντας να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το περιβάλλον. Σημειώθηκαν ωστόσο σοβαρά επεισόδια καθώς ομάδα διαδηλωτών, παρά την απαγόρευση, επιχείρησε να κάνει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία της Δημοκρατίας, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Η αστυνομία έριξε χημικά εναντίον ορισμένων διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους. Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.

Oι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα «οι στατικές συγκεντρώσεις και οι ανθρώπινες αλυσίδες επετράπησαν, όχι οι διαδηλώσεις» εξήγησε ο Καζνέβ.

Ο υπουργός αντιθέτως χαιρέτισε τις «58 συγκεντρώσεις των πολιτών» που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα ηρεμίας χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή σε ολόκληρη την χώρα.

Κανείς από τους αστυνομικούς ή τους διαδηλωτές δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, διευκρίνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, Μισέλ Καντό.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τις «σκανδαλώδεις» ενέργειες των «ταραχοποιών στοιχείων» που προκάλεσαν επεισόδια.

«Είναι διπλά λυπηρό, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδες. Στην πλατεία της Δημοκρατίας (σημειώθηκαν αυτά τα επεισόδια), εκεί όπου οι πολίτες έχουν αφήσει όλα αυτά τα λουλούδια, αυτά τα κεριά στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των τρομοκρατών» την 13ης Νοεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE