Λάρισα: Άρχισε τα δρομολόγια το «λευκό» ταξί

Λάρισα: Άρχισε τα δρομολόγια το «λευκό» ταξί

Λάρισα: Άρχισε τα δρομολόγια το «λευκό» ταξί
πηγή φωτογραφίας: http://www.larissa24.gr

Σήμερα άρχισε το πρώτο δρομολόγιο το ειδικά διαμορφωμένο όχημα για άτομα με προβλήματα κινητικότητας στη Λάρισα.

Το «λευκό» ταξί που είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας το 2004 στην ομοσπονδία ΑμεΑ της Θεσσαλίας, λειτούργησε για λίγο καιρό με χρήματα του συλλόγου, όμως στην πορεία έμεινε αναξιοποίητο και ανενεργό. Τόσα χρόνια μετά, η παρούσα δημοτική αρχή συμφώνησε να αναλάβει το κόστος των καυσίμων και να διαθέσει οδηγούς, ώστε το λευκό ταξί να μπει και πάλι στην κυκλοφορία. Τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, όπως οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και οι τα άτομα με προβλήματα οράσεως, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού μπορούν να μετακινηθούν από την πόρτα του σπιτιού τους σε όποιον προορισμό επιλέξουν.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινά Ενδιαφέροντα» της ΕΡΤ Λάρισας ο Ράλλης Τσιουλάκης Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας επεσήμανε:
«Σήμερα άρχισε η πρώτη πιλοτική δοκιμή του λευκού ταξί. Έρχεται να καλύψει μια τεράστια ανάγκη για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρίες. Βρήκαμε ευήκοα ώτα στο δήμο Λαρισαίων και το προχωρήσαμε. Τώρα στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και ένα βήμα πιο πέρα και το εγχείρημα του λευκού ταξί να συμπληρωθεί και με την υπηρεσία συνοδών των ατόμων με αναπηρία. Ένας τυφλός, για παράδειγμα, θα μετακινηθεί από την πόρτα του σπιτιού του στην πόρτα π.χ του νοσοκομείου. Μετά; Αν δεν έχει συνοδό δεν μπορεί να κάνει βήμα. Όποιος δεν έχει συγγενή, φίλο ή επαγγελματία να πληρώσει για να τον συνοδεύσει δεν μπορεί να μετακινηθεί.»

ΑΓΚΑΘΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η έλλειψη προσβασιμότητας ακόμη σε μονάδες υγείας είναι παροιμιώδης, μας λέει ο κ. Τσιουλάκης: « Μόλις 4 από τα 1400 περιφερειακά ιατρεία (κέντρα υγείας) είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ, εκεί όπου βρίσκονται τα 4 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Καβάλα) Σε όλα τα υπόλοιπα είτε δεν υπάρχει ράμπα, είτε οι πόρτες εισόδου είναι στενές και δεν χωράνε τα αμαξίδια, είτε είναι οι διάδρομοι στενοί, είτε δεν υπάρχουν τουαλέτες για ΑμεΑ. Το άτομο με αναπηρία αν καταφέρει να φτάσει μέχρι το περιφερειακό ιατρείο θα πρέπει να φωνάξει το γιατρό να βγει έξω να τον εξετάσει…Ή έξω από τα νοσοκομεία υπάρχουν πλάκες όδευσης τυφλών που δεν συναντώνται μεταξύ τους και οδηγούν τον τυφλό στo …πουθενά»

 

SHARE