Οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα από το Κρεμλίνο – Μαίνεται η ένταση

Οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα από το Κρεμλίνο – Μαίνεται η ένταση

Οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα από το Κρεμλίνο – Μαίνεται η ένταση

Διάταγμα για οικονομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας υπόγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, με στόχο «την εγγύηση της εθνικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Ρώσων πολιτών».

Μεταξύ αυτών η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες ναπροσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι Ρώσοι εργοδότες «δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό (…) μεταξύ των πολιτών που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας», σημειώνεται στο διάταγμα, που περιορίζει επιπλέον τη δυνατότητα των «οργανώσεων υπό τουρκική δικαιοδοσία» να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια. Επίσης θα επιβληθούν περιορισμοί στις δραστηριότητες των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία.

Το κείμενο προβλέπει, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, «την απαγόρευση ή τον περιορισμό (…) των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από την Δημοκρατία της Τουρκίας», βάση ενός καταλόγου που ολοκλήρωσε η ρωσική κυβέρνηση, η σύνθεση του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί.

Όπως επισημαίνει το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου -και μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης- ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του «να ολοκληρώσει μια λίστα αγαθών και υπηρεσιών στα οποία τα οικονομικά μέτρα (…) δεν θα εφαρμοστούν».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση (…) να λάβει μέτρα με στόχο την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας», ενώ τα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας θα πρέπει να «αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα που θα περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια».

Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους όταν φθάνουν σε ρωσικό έδαφος «για λόγους ασφαλείας».

Το διάταγμα επισημοποιεί την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία εξάγει κυρίως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας στη Μόσχα.

Εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου επισήμανε ότι έως και 200.000 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στη Ρωσία.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE