Ημέρα κατά του AIDS -μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις

Ημέρα κατά του AIDS -μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις

Ημέρα κατά του AIDS -μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι «Getting to Zero», το οποίο αντανακλά τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS για την περίοδο 2011-2015 «Zero New HIV Infections. Zero Discrimination. Zero AIDS Related Deaths». Το μήνυμα της 1ης Δεκέμβρη για την HIV λοίμωξη/AIDS εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη των νοσημάτων, τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στον πληθυσμό της χώρας, την εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιών και ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών, οι οποίες προστατεύουν και βελτιώνουν το επίπεδο υγείας του.

Εκδηλώσεις και δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την 1η Δεκέμβρη

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα-Γραφείου Αγωγής Υγείας αναγνωρίζει και υποστηρίζει την αναγκαιότητα παρέμβασης στο γενικό πληθυσμό προκειμένου να συνεισφέρει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, σχεδιάζοντας δράσεις για ενημέρωση, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και του AIDS αλλά και για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το στίγμα και τον αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται Εκστρατεία Πρόληψης για τα ΣΜΝ και τον HIV/AIDS, στον γενικό πληθυσμό, σε νέους, σε μετανάστες, σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, σε εκδιδόμενα άτομα και σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις για την 1η Δεκέμβρη.

Στη φετινή χειμερινή εκστρατεία με αφορμή τα 30 χρόνια εμφάνισης του ιού του AIDS το μήνυμα είναι «μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις» με τους παρακάτω στόχους:

 • Έγκαιρη διάγνωση με συνέπεια την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων.
 • Μείωση του αριθμού ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους από HIV ή μόλυνση από άλλο ΣΜΝ.
 • Αναχαίτιση του επιπολασμού του ιού του AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ως προς τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων σχετικά με την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάστηκε παρέμβαση στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και Πρόγραμμα Δρόμου σε χώρους που συχνάζει η νεολαία.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης, διοργανώνει εκδηλώσεις και ενημερωτικές εκστρατείες που εντάσσονται στο πλαίσιο του «Μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης HIV/AIDS» και έχουν κεντρικό μήνυμα: «Αλυσίδα Ζωής-Δώστε τα χέρια».

Εθελοντές που στηρίζουν τα οροθετικά άτομα

Tο Κέντρο Ζωής (μια αναγνωρισμένη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1991 στην Ελλάδα, με την πρωτοβουλία ομάδας φίλων-εθελοντών) προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα αντιμετωπίζουν το HIV ή/και το AIDS στη ζωή τους.

Η ΜΚΟ Praksis λειτουργεί προγράμματα ιατρικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Επίσης, διενεργεί καμπάνιες ενημέρωσης για τον ιό HIV και τις ηπατίτιδες.

Αρμοδιότητες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αποτελούν η πρόληψη και η προαγωγή υγείας, η επιδημιολογική επιτήρηση νεοαναδυόμενων νοσημάτων, η εκτίμηση κινδύνου και η διαχείριση οξέων συμβάντων δημόσιας υγείας.

Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της για την καταπολέμηση του ιού το 1987 στην Ουγκάντα και σήμερα στηρίζει σειρά προγραμμάτων για το HIV/AIDS σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Η European AIDS Treatment Group αποτελείται από άτομα που έχουν προσβληθεί από AIDS και ακολουθούν θεραπεία. Τα μέλη της προέρχονται από 31 ευρωπαϊκές χώρες και αντικατοπτρίζουν τη διαφορετικότητα των οροθετικών ατόμων.

Πανευρωπαϊκή ένωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS στην Ευρώπη και στις γειτονικές της χώρες.

Όλες οι δημοσιεύσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού σε ένα ευρωπαϊκό site. Επίκεντρό τους αποτελούν η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS.

Γιατί το AIDS μάς απειλεί ακόμη;

Παρά το γεγονός ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον στη χώρα μας τα μέτρα προφύλαξης έχουν χαλαρώσει σημαντικά.

Γι’ αυτό δεν ξεχνάμε ότι:

 • Η χρήση προφυλακτικού είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος περιορισμού της νόσου.
 • Άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τοξικομανείς, ομοφυλόφιλοι, ή άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, επιβάλλεται να υποβάλλονται συχνά σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τον ιό HIV.
 • Οι φορείς του ιού πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να μην μεταδώσουν τον ιό στους ερωτικούς συντρόφους τους.
 • Επιβάλλεται η χρήση σύριγγας μιας χρήσης σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη και όχι μόνο…

Υπάρχουν συμπτώματα στην πρωτολοίμωξη;

Η λοίμωξη από τον ιό HIV εμφανίζεται ένα μήνα μετά, με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, όπως:

 • Πυρετός
 • Πονόλαιμος
 • Αρθραλγία
 • Διόγκωση λεμφαδένων
 • Κόπωση

Τι έχει αλλάξει στη θεραπεία

Υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου, με αποτέλεσμα το AIDS να μετατρέπεται σε χρόνια νόσο, καθώς υπάρχουν εξελιγμένα θεραπευτικά σχήματα. O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο αντι-HIV χάπι που συνδυάζει 4 φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού, σε ασθενείς που δεν έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία.

Tο χάπι πρέπει να χορηγείται άπαξ ημερησίως, για να καταπολεμηθεί ο ιός που προκαλεί το AIDS (συνεπώς ο ασθενής να μην εκδηλώσει την ασθένεια). Το χάπι περιέχει δύο εγκεκριμένα αντι-ιικά φάρμακα που πωλούνται σήμερα ως συνδυασμός σε ένα χάπι.

Πειραματικές έρευνες έχουν δείξει πως το 88% με 90% των ασθενών που λάμβαναν καθημερινώς το συγκεκριμένο χάπι, μετά 48 εβδομάδες είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα, ενώ με τα παλαιότερα φάρμακα, το ποσοστό άγγιζε το 84 με 87%.

H έλλειψη προφύλαξης καταδεικνύεται και από το χαρακτηριστικό γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως η σύφιλη, σε ασθενείς με HIV λοίμωξη.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE