Κάλεσμα από το πρώην ΚΕΠΕΠ, εν όψη της Παγκοσμιας ημέρας Ατόμων με...

Κάλεσμα από το πρώην ΚΕΠΕΠ, εν όψη της Παγκοσμιας ημέρας Ατόμων με αναπηρία

Κάλεσμα από το πρώην ΚΕΠΕΠ, εν όψη της Παγκοσμιας ημέρας Ατόμων με αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, μετά το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία.
Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο.

Ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας, προσδιορίζεται και πραγματώνεται μέσα από τον τρόπο που η κοινωνία αυτή αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της, όπως τα άτομα με αναπηρία. Φαίνεται, ότι πλέον έγινε ευρύτατα αποδεκτό, ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους. Ο βαθμός που διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε χώρα.

Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που οφείλει να οραματίζεται και να προσδοκά την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία και στην πρόνοια, για μια ισότιμη και πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας (πρώην ΚΕΠΕΠ), δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 1965 και φιλοξενεί άτομα και των δύο φύλων, τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες. Η λειτουργία του στηρίζεται στις αρχές της αξιοπρεπούς διαβίωσης των περιθαλπομένων και οι παρεμβάσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας, της κοινωνικής υπηρεσίας, της εργοθεραπείας έχουν σαν βασικό μέλημα την ολιστική αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε περιθαλπόμενου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, την 3η Δεκεμβρίου, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας καλεί κάθε συμπολίτη να το επισκεφθεί, να γνωρίσει τις δράσεις του, το ανθρώπινο δυναμικό του, τον φιλοξενούμενο πληθυσμό του, τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και αν επιθυμεί να συμμετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί.

SHARE