Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία όταν τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων εκτός του ότι αλλοιώνονται και χάνουν την θρεπτική τους αξία,  θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και τροφική δηλητηρίαση.

Αυτά είναι:

Αβγά: Αν προσπαθήσετε να βράσετε τα αβγά σας στο φούρνο μικροκυμάτων, θα καταλήξετε ή με την κουζίνα άνω-κάτω ή με καμένα… δάχτυλα. Η απότομη ζέστη που δημιουργείται στο φούρνο μικροκυμάτων δημιουργεί πολύ ατμό στο αβγό, ο οποίος δεν έχει από πού να απελευθερωθεί με την έκρηξη να παραμονεύει.

Πιπεριές: Εκτός του ότι μπορεί να καούν, όταν ανοίξετε την πόρτα, αφού τις έχετε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, τα χημικά που απελευθερώνονται θα τσούξουν τα μάτια σας και θα «κάψουν» το λαιμό σας.

Ψωμί: Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο αν θέλετε να το δείτε… μπαγιάτικο σε χρόνο – ρεκόρ. Δεν το φρυγανίζει, το καταστρέφει.

Μητρικό γάλα: Μην επιχειρήσετε να ζεστάνετε μητρικό γάλα που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων. Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αναστατώνοντας το μωρό αλλά θα καταστραφούν και οι πολύτιμες πρωτεΐνες του.

Κόκκινη σάλτσα: Βάζοντας κόκκινη σάλτσα σε ένα πιάτο και μετά στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι η σάλτσα –ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής- να καταλήξει στα τοιχώματα του φούρνου.

Κατεψυγμένο κρέας: Το κατεψυγμένο κρέας είναι δύσκολο να αποψυχθεί ομοιογενώς. Τα εξωτερικά σημεία ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο θα χάσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Φρούτα: Κάποια φρούτα μπορεί να αντέχουν τη θερμότητα, αλλά όχι όλα. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν». Χρειάζεται προσοχή και γενικότερα αποφύγετέ το.

Φαγητό σε πλαστικά τάπερ: Το πλαστικό περιέχει χημικά όπως το BPA, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπιμπερό, τάπερ κ.ο.κ.) που ερευνήθηκαν, απελευθέρωσαν αυτά τα χημικά, ακόμα κι αν σε κάποια από αυτά αναγραφόταν BPA-free. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο και να το ζεσταίνετε από εκεί.