Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του Υπ. Δικαιοσύνης για βελτίωση συνθηκών στα νοσοκομεία...

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του Υπ. Δικαιοσύνης για βελτίωση συνθηκών στα νοσοκομεία φυλακών

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του Υπ. Δικαιοσύνης για βελτίωση συνθηκών στα νοσοκομεία φυλακών

Επίσπευση των ενεργειών για τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο των Φυλακών του Κορυδαλλού ζήτησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από τους αρμόδιους υπουργούς, Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της (πρώτης) κυβέρνησης, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχει η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, και «καταγράφηκαν οι ανάγκες, προκειμένου να προωθηθούν οι λύσεις».
Η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ υπογραμμίζεται ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο.

Επίσης, η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%).

Σήμερα στο νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168), ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Εξάλλου, τα δύο υπουργεία δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ” όλες δηλαδή τις φυλακές, με σκοπό την ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων, των ειδικών κέντρων υγείας και τη σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παράλληλα αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.

Όσον αφορά στα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Για το λόγο αυτό συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν».

Ακόμη, το υπουργείο αναφέρει πως το νοσοκομείο κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό, ενώ άμεσα εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. «Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας, μετά από 22 ημέρες αποχής από τη φαρμακευτική τους αγωγή, διαμαρτυρόμενοι για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν.

Για το θέμα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι άσχημη στο Νοσοκομείο, όμως γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί. Ανέφερε επίσης, ότι το Υπουργείο προώθησε νόμο με τον οποίο μπορούν να απολύονται κρατούμενοι για λόγους υγείας. Έτσι, όπως είπε, ένας μέρος των νοσηλευομένων κρατουμένων απολύθηκαν και η κατάσταση βελτιώθηκε. Από τους 170 που ήταν τον Φεβρουάριο, σήμερα νοσηλεύονται περίπου 134.

SHARE