Λάρισα: Συνάντηση πολιτισμών το Σαββατοκύριακο

Λάρισα: Συνάντηση πολιτισμών το Σαββατοκύριακο

“Συνάντηση Πολιτισμών» θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 12 και 13 του μηνός στην κεντρική πλατεία της Λάρισας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των δράσεων με τίτλο «Μαζί με αλληλεγγύη και αισιοδοξία ξαναχτίζουμε την πόλη μας και τη ζωή μας» τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος για την εορταστική περίοδο.

Συγκεκριμένα συμπολίτες μας που ανήκουν σε κοινότητες άλλης εθνικότητας θα παρουσιάσουν έθιμα και στοιχεία του πολιτισμού τους.
Στο διήμερο αυτό θα γνωρίσουμε τις κοινότητες των Βουλγάρων , των Αλβανών, των Ρώσων, και το Larissa Internationals Club με συμμετοχή συμπολιτών μας από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, το Larissa Internationals Club είναι ένα γκρουπ ανθρώπων από διάφορες εθνικότητες που για διαφόρους λόγους βρέθηκαν να ζουν και να εργάζονται στην Λάρισα. Γεννήθηκε από μια ανάγκη επικοινωνίας, για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο καθένας ως ξένος που πρέπει να ενταχθεί σε μια κοινωνία και να προσαρμοστεί σε καινούργιες για αυτόν καταστάσεις.

Η Λάρισα είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία με πολλούς καλά ενταγμένους αλλοδαπούς 30 και πλέον εθνικοτήτων. Κάτι που ξεκίνησε από μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μερικές φίλες που γνωρίστηκαν τυχαία είναι τώρα μια μεγάλη παρέα, μια ανοιχτή κοινότητα που καλοδέχεται τους πάντες, διότι καμιά φορά λίγα λόγια συμπαράστασης και μερικά χαμόγελα γύρω από ένα καφέ κάνουν τι διαφορά…

Ετσι λοιπόν θα ευχηθούν όλοι μαζί Καλά Χριστούγεννα σε όσες περισσότερες γλώσσες γίνεται, με μερικά γλυκίσματα και λίγο ζεστό κρασί

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 6μμ

Το περίπτερο της Ρωσικής Κοινότητας υποστηρίζει ο ‎Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων «Ο ΠΟΝΤΟΣ» .

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς ρωσικούς χορούς και τραγούδια, με τη συμμετοχή της παιδικής χορευτικής ομάδας του συλλόγου. Μετέχουν οι Κατερίνα Κατσαμάκα, Παντελής Χαρατσίδης, Γιώργος Ιωαννίδης , Βασίλειος Κακαρίμπας, Μελίνα Τόλη.

Παράλληλα στο περίπτερο θα εκτίθενται ρωσικά βιβλία και παραδοσιακά ρώσικα αντικείμενα: Ματριόσκα, Μπαλαλάικα , εσάρπες και σάλια από πούπουλο, χοχλομά, σαμοβάρια, παραδοσιακά μαντίλια, χρηστικά αντικείμενα από ξύλο, τα διάσημα πιατικά και οι κούπες από την πόλη Γκζελ.

Η κουζίνα της Ρωσίας, είναι μία αντανάκλαση του Εθνικού Πολιτισμού της. Ενσωματώνει στο σύνολό της, πολλές διαφορετικές μαγειρικές παραδόσεις των λαών, που αποτέλεσαν την Ρώσικη Αυτοκρατορία και αργότερα των Σοβιετική Ένωση. Θα γνωρίσουμε παραδοσιακά ρωσικά φαγητά: Πιροσκί, Βατρούσκα, Μπλινί, Τουρσιά, Ζακούστας, Καλάτς, αλάντι και σίρνικι, και το Ρώσικο τσάι

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 7μμ

Η Βουλγάρικη κοινότητα της Λάρισας σας προσκαλεί στην εκδήλωση
“Βουλγαρία – Παράδοση, γεύσεις, ρυθμοί”
Συμμετέχουν:
Χορευτικό συγκρότημα “Πεντάρι” Λάρισας, με χορογράφο τη Στάνκα Γκάνεβα
Παραδοσιακή Ορχήστρα
Grozdan Natchev – γκάιντα,
Marian Uzunov – τύμπανο,
Borislav Georgiev – φλογέρα,
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη των:
Ροσίτσα Τοντορόβα – Χατζοπούλου (Μαιευτήρ – Γυναικολόγος)
Βέρα Λιόση (Ασφάλιστικός Σύμβουλος)
Κατάστημα “ Όμορφος Κόσμος”
και η Βουλγάρικη Κοινότητα Λάρισας

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι

Η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα (ΟΑΣΕ) θα συμμετάσχει με ένα πλήρες καλλιτεχνικό σχήμα το οποίο θα αποτελείται από δυο παραδοσιακά πολυφωνικά συγκροτήματα , ένα παραδοσιακό συγκρότημα ραψωδών της βόρειας χώρας, δύο δημοτικούς τραγουδιστές συνοδευόμενων από κλαρίνο και αρμόνιο όπως και την γυναικεία χορευτική ομάδα της Ομοσπονδίας. Επιπροσθέτως στο περίπτερο που διατίθεται θα γίνει και μια παρουσίαση εκθεμάτων της Αλβανικής κουλτούρας και παράδοσης.
Τα συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν είναι:
• “Vllazerimi” Πολυφωνικό συγκρότημα Αδελφότητα.
Έχει μια διαδρομή στην παραδοσιακή Αλβανική μουσική περισσότερο από 10 χρόνια. Έχει διαπρέψει μέσα από την συμμετοχή της σε διεθνή και βαλκανικά φεστιβάλ παίρνοντας ακόμη και την πρώτη θέση το 2012 στο φεστιβάλ Σκοπίων. Θα πρέπει να αναφερθεί και η βράβευσή της από την UNESCO ως πρέσβειρα διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της πολυφωνίας η οποία προστατεύεται από την UNESCO ως ιδιαίτερη αξία της παγκόσμιας κουλτούρας.
• “Lot kurbeti” Πολυφωνικό Συγκρότημα Δάκρυ Μετανάστευσης.
Η διαδρομή που καταγράφει στην παραδοσιακή Αλβανική μουσική ξεπερνά τα 15 χρόνια. Έχει βραβευτεί στις συμμέτοχες σε διεθνή και βαλκανικά φεστιβάλ κερδίζοντας την πρώτη θέση στο φεστιβάλ του Αλβανικού Παραδοσιακού Τραγουδιού.
• “Zeri Vendlindjes” Συγκρότημα ραψωδών Η Φωνή της Καταγωγής .
Έχοντας μια πενταετή διαδρομή στη ραψωδία διαπρέποντας με τις συμμετοχές του ξεχώρισαν ιδιαίτερα με τη συμμετοχή τους στο Εθνικού Φεστιβάλ Αλβανικού Παραδοσιακού τραγουδιού και χορού. Αξιοσημείωτη είναι και η διάκρισή τους στην πρώτη θέση στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Τραγουδιού