Μια μοναδική συναυλία αύριο στο Δήμο Σοφάδων με έργα του συνθέτη Θωμά...

Μια μοναδική συναυλία αύριο στο Δήμο Σοφάδων με έργα του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου

Στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο

Μια μοναδική συναυλία αύριο στο Δήμο Σοφάδων με έργα του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου

Τα έργα του διακεκριμένου Καρδιτσιώτη συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, εμπνευσμένα από τη Θεσσαλία, θα παρουσιαστούν  για πρώτη φορά σε πανθεσσαλικό επίπεδο, σε μια μοναδική συναυλία που διοργανώνει  ο Δήμος Σοφάδων, αύριο στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα ο συνθέτης, που έλκει την καταγωγή του από την Κυψέλη, θα παρουσιάσει τις πέντε μουσικές νουβέλες της συλλογής «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ» και θα ακουστούν τα κάτωθι έργα:

– ΑΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, για πιάνο

– ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ, για κουαρτέτο εγχόρδων

– ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, τρίο με κλαρινέτο, βιολί και πιάνο

– ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ, για κουαρτέτο εγχόρδων

– ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, σεξτέτο με κλαρινέτο, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο.

Επίσης, θα ακουστούν τα έργα:

-ΙΟΝΙΟ, η μουσική του Σεπτέμβρη, για κλαρινέτο και βιόλα από τη συλλογή «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙςΣ – ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΚΑ»

-ΠΕΡΑ στους ΠΕΡΑ ΚΆΜΠΟΥΣ, για πιάνο.

Σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, πλαισιωμένος από τον σπουδαίο δημιουργό κ. Θωμά Μπακαλάκο και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου κ. Παναγιώτη Τουλιά, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα της ΠΕΔ και κάλεσε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, να παρακολουθήσουν τη μοναδική συναυλία αύριο στους Σοφάδες.

Ο κ. Σκάρλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπακαλάκο, λέγοντας πως ο Δήμος Σοφάδων παρά τις δυσκολίες της εποχής είναι «παρών» και αναζητά διεξόδους για τους συνδημότες του.

Ο κ. Σκάρλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Η δημοτική αρχή Σοφάδων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον Πολιτισμό και στηρίζει κάθε προσπάθεια πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας έχοντας κατά νου ότι η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες είναι κοινωνικό δικαίωμα κάθε πολίτη του Δήμου μας.

Αδιάκοπα, αναζητούμε δημιουργικές διεξόδους που θα μας εξασφαλίσουν πνευματική καλλιέργεια. Θέτουμε  ως  στόχο την αρμονία ψυχής και σώματος,  πράγμα  που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να  προσφέρει απλόχερα.

Εμείς, παρά τις δυσκολίες της εποχής,  με πείσμα και αισιοδοξία, αποφασίσαμε να μη το βάλουμε κάτω. Γνωρίζουμε καλά ότι ο πολιτισμός ενώνει, ανακουφίζει και ανατάσσει την ψυχή.  Γι” αυτό και προχωρούμε.”

Η σύμπραξη με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη και συνδημότη μας Θωμά Μπακαλάκο, θα προσφέρει σε όλους την απόλαυση μουσικών αριστουργημάτων.

Γι αυτό με μεγάλη μας χαρά  αποφασίσαμε να διοργανώσουμε στους Σοφάδες, για πρώτη φορά μάλιστα σε επίπεδο Θεσσαλίας, συναυλία παρουσίασης έργων σύγχρονης μουσικής  από τη συλλογή «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ  ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ”

Από την πλευρά του ο συνθέτης υπογράμμισε:

«Οι πέντε μουσικές νουβέλες της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’, εμπνευσμένες από τα γνωστά Θεσσαλικά δημοτικά τραγούδια, είναι έργα σύγχρονης μουσικής, αφηγηματικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες χαρακτήρων που τα έζησαν στη λειτουργικότητά τους.

Η συλλογή ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’, είναι μία από τις επτά συλλογές μεταλλάξεων, που αφορούν σε περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερα μουσικολογικά χαρακτηριστικά, κάτω από το γενικό τίτλο  ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ’’ και υπότιτλο ‘’Μια ελεγεία στην Ελληνίδα επαρχία.

Είναι έργα σε εφαρμογή της μουσικής μου πρότασης για τη σύνθεση μουσικών έργων, κατά το τμήμα που αφορά στη αξιοποίηση της δημοτικής και λαϊκής μας μουσικής παράδοσης, δημιουργικά αφομοιωμένης με σύγχρονη μουσική σκέψη, για τη σύνθεση πρωτότυπων έργων μουσικής, χαρακτηριστικά ελληνικής, αλλά και νέου είδους έργων λογοτεχνίας και ζωγραφικής, με αφετηρία ένα δημοτικό ή λαϊκό τραγούδι.”

Να σημειωθεί τέλος ότι τις παρτιτούρες των έργων της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’ θα παραδώσει ο  συνθέτης στο δήμαρχο Σοφάδων, για να αποτελέσουν τα πρώτα έργα της μουσικής βιβλιοθήκης του δήμου.

μπακαλοακος-σκαρλος1

Η ίδρυση μουσικών βιβλιοθηκών σε πόλεις της Ελλάδας αποτελεί υλοποίηση της εξαγγελίας του συνθέτη από τα χρόνια που διοργάνωνε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου. Και γίνεται η αρχή από το δήμο καταγωγής του συνθέτη, τους Σοφάδες.

Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί:

Απόστολος Παληός, σόλο πιάνο

Κουαρτέτο εγχόρδων, L’anima

Στέλλα Τσάνη, πρώτο βιολί

Μπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο, δεύτερο βιολί

Ηλίας Σδούκος, βιόλα

Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο

Στο κλαρινέτο,  ο Άγγελος Πολίτης

SHARE