Στο www.ypethe.gr οι υδατικοί πόροι της Θεσσαλίας

Στο www.ypethe.gr οι υδατικοί πόροι της Θεσσαλίας

Στο www.ypethe.gr οι υδατικοί πόροι της Θεσσαλίας
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Στην δημιουργία ιστοσελίδας με αντικείμενο τα υδατικά θέματα και το περιβάλλον της Θεσσαλίας, ως μία πρώτης προτεραιότητας ενέργεια που αποτελεί αναγκαιότητα, τόσο για τους τοπικούς φορείς που έχουν αρμοδιότητα ή εμπλέκονται σε υδατικά θέματα, όσο και για τους Θεσσαλούς πολίτες-χρήστες νερού, νέους (μαθητές-φοιτητές), προχώρησε η ΠΕΔ Θεσσαλίας. Εμπνευστές και δημιουργοί της ιστοσελίδας είναι οι κ.κ Κώστας Γκούμας και Τάσος Μπαρμπούτης οι οποίοι έλαβαν την τεχνογνωσία από το e-trikala και μετέφεραν το προσωπικό τους αρχείο. Στην παρουσίαση του νέου ιστότοπου που έγινε το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Λάρισα από τον πρόεδρο Γιώργο Κωτσό τονίστηκε πως η σελίδα ypethe.gr ήταν όνειρο δεκαετιών. Στο ξεκίνημά της υπάρχουν 200 θεματικές ιστοσελίδες και 1800 αρχεία. Οι θεματικές ενότητες του ιστοτόπου, που μπορεί ένας απλός χρήστης του διαδικτύου να δει εύκολα, είναι τρεις με διάφορες υποενότητες :

1. Διαχείριση Υδάτων και Περιβάλλον : Θεσμικό πλαίσιο-Νομοθεσία, Σχέδια Διαχείρισης, Φορείς Διαχείρισης, Χρήστες.
2. Θεσσαλικά Έργα Αξιοποίησης Νερού : Περιγραφή-τεχνικά στοιχεία-μελέτες-χάρτες, εκθέσεις, ιστορικό, δημοσιεύματα, φωτογραφίες κ.α για όλα τα υδατικά έργα που έγιναν στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας (Σμόκοβο, Κάρλα, Γυρτώνη, κ.λ.π.) και στην Λεκάνη του Αχελώου (Μεσοχώρα, Συκιά, Ταυρωπός).
3. Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη: Τα δεδομένα (πλούσιο αρχειακό υλικό) που υπάρχουν βιβλιοθήκη, είναι κατηγοριοποιημένα σε 9 θεματικές υποενότητες και με λέξεις κλειδιά θα διευκολύνεται η αναζήτηση της πληροφορίας και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν δεδομένα ανάλογα με την κατηγορία τους (πχ Άρθρα, Μελέτες, Εισηγήσεις, Επιστολές, Δημοσιεύματα εφημερίδων, Χάρτες, Φωτογραφίες κλπ). Ειδικά για όλα σχεδόν τα έργα υπάρχει σύνδεσμος τουwikimapia, που παραπέμπει σε χάρτες (Google, κ.α) και στο αντίστοιχο έργο με γεωγραφικές συντεταγμένες.
Σήμερα στις 200 σελίδες του ιστότοπου είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικό περιε-χόμενο σε μορφή αρχείων κειμένου (pdf), φωτογραφιών ή και πολυμέσων (video) πάνω 1800 αρχεία.

Νέα και ανακοινώσεις: Οι διαχειριστές του συστήματος θα ενημερώνουν τον ιστότοπο για εκδηλώσεις, μελέτες και άλλα σχετικά θέματα. Φιλοδοξία μας είναι για το επόμενο διάστημα – εφόσον υπάρξουν οι τεχνικές & οικονομικές προϋποθέσεις – αφενός να δημιουργήσουμε ορισμένα βίντεο-animation, ώστε να είναι περισσότερο κατανοητές κάποιες σελίδες και αφετέρου να εμπλουτίσουμε συστηματικά την ηλεκτρονική μας Βιβλιοθήκη. Διαθέτουμε πλούσιο αρχειακό υλικό (εκατοντάδες αρχεία) από αξιόλογους επιστήμονες, που για 10ετίες ασχολήθηκαν με τα υδατικά (όπως οι Θεσσαλοί Χατζηλάκος, Παπαστεργίου, κ.α), ενώ θα αναζητήσουμε και άλλα αρχεία όπως αυτά της ΔΕΗ, Υπουργείων, κ.α

Η ιστοσελίδα θα συμβάλλει

Στην προβολή των θέσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την πολιτική τους για τα υδατικά θέματα, τα έργα που σχετίζονται με τα νερά και το περιβάλλον, την πρόοδό τους κ.ο.κ.,

Στην καλλίτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών,

Στην υποβοήθηση της έρευνας σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, επιστημονικά ιδρύματα και φορείς,

Στην συγκέντρωση όλου του αρχειακού υλικού και της προβολής της πλούσιας ιστορίας του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας,

και Στην προώθηση της διαβούλευσης που είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα για τα σχετικά θέματα.

Το παρόν στην παρουσίαση έδωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς ο Δήμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του ιστοτόπου και βοήθησε στο τεχνικό μέρος.

“Μέσα από συνθήκες που μεταβάλλονται η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2011 προσπαθεί να βρει λύσης για ορθολογική διαχείριση και την επαύξηση των πόρων, μέχρι και το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό το site είναι πολύ σημαντικό σημείωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους.

“Θεσσαλία χωρίς νερό δεν νοείται” τόνισε η γραμματέας της ΠΕΔ κ. Ρένα Καραλαριώτου, “οπότε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα και να συμβάλουμε στην εθνική οικονομία πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για το υδατικό πρόβλημα που υπάρχει στη Θεσσαλία. Το site θα δώσει τη δυνατότητα όλη η πληροφορία που υπάρχει να βρίσκεται σε ένα χώρο και κάθε φορέας θα έχει την πληρέστερη ενημέρωση”.

SHARE