Απειλή για την Ελληνική παραγωγή η προνομιακή εισαγωγή Τουρκικών φρούτων στην Ε.Ε.

Απειλή για την Ελληνική παραγωγή η προνομιακή εισαγωγή Τουρκικών φρούτων στην Ε.Ε.

ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ!

Απειλή για την Ελληνική παραγωγή η προνομιακή εισαγωγή Τουρκικών φρούτων στην Ε.Ε.

Αν όντως ισχύει η πληροφορία ότι «τα τουρκικά φρούτα και λαχανικά θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην ευρωπαϊκή αγορά, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015, και αν ναι, τι έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει μια εξέλιξη που θα πλήξει τα ελληνικά συμφέροντα» ζητούν να πληροφορηθούν 14 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάμεσά τους και ο βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας.

Οι ερωτώντες βουλευτές απευθυνόμενοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου ρωτούν αν θα υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών που θα υποστούν απώλεια εισοδήματος, καθώς επίσης, ποια βήματα έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε να αρθούν τα εμπόδια του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων, και αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Όπως υπογραμμίζουν «την ώρα, που ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε ανησυχητική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, της κατάργησης φοροελαφρύνσεων και την προώθηση βαρύτατων φορολογικών μέτρων, «η αγροτική μας παραγωγή βρίσκεται ενώπιον νέας απειλής εξαιτίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, στις 29 Νοεμβρίου 2015, καθώς, καθίσταται προνομιακή η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την γείτονα στην ευρωπαϊκή αγορά, προφανώς ως αντίβαρο στις απαγορεύσεις εισαγωγών τουρκικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία. Τούτο, ωστόσο, θα σημάνει κατάρρευση των τιμών σε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο την εγχώρια παραγωγή. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του «Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών» (INCOFRUIT–HELLAS) κ. Γεώργιο Πολυχρονάκη, στα τουρκικά κηπευτικά παρατηρείται μεγάλο ποσοστό υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων σε φυτοφάρμακα αλλά και παρουσία απαγορευμένων ουσιών: «η Τουρκία παρήγαγε το 55% των κηπευτικών ειδοποιήσεων για την υγεία βάσει του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)». Ως εκ τούτου προκύπτουν προβλήματα δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών και γι’ αυτό καλείται η ελληνική κυβέρνηση να θέσει «σε υψηλό επίπεδο τα ζητήματα υπέρβασης της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς και απαγορευμένων ουσιών, στα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από την Τουρκία στην ΕΕ».

Ταυτόχρονου υπενθυμίζουν, πως «η Ρωσία μετά την κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους της από την Τουρκία εξέδωσε κατάλογο τουρκικών αγροτικών προϊόντων στα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2016 απαγορεύει την εισαγωγή τους στη ρωσική επικράτεια. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται: ντομάτες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, φράουλες, πορτοκάλια και μανταρίνια».

Τέλος, οι υπογράφοντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν, πως «είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο έχει προκαλέσει ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική μας παραγωγή. Ωστόσο, η απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, η οποία συνεπάγεται αύξηση των αναγκών της Ρωσίας σε φρούτα και λαχανικά, ίσως, συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα προς όφελος των δοκιμαζόμενων -από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές- αγροτών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας».

Την ερώτηση υπογράφουν, εκτός από τον Τσιάρα, και οι βουλευτές: Λάρισας κ. Μάχιμος Χαρακόπουλος, Β΄ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, Κορινθίας κ. Χρήστος Δήμας, Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, Β΄ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας, Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πιερίας κ. Κ. Κουκοδήμος, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, Χαλκιδικής κ. Γιώργος Βαγιωνάς και Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.