Θεσμοί: Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος μετά την αξιολόγηση

Θεσμοί: Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος μετά την αξιολόγηση

Θεσμοί: Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος μετά την αξιολόγηση

Να ανοίξει το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, αμέσως μετά την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη Νέα Υόρκη, μιλώντας στα πλαίσια του έβδομου ετήσιου επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα που διοργανώνει η Capital Link Invest in Greece Forum.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, Ράσμους Ρέφερ της EKT και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, παρότι παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο ξεκαθάρισαν, ότι παραμένουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ωστόσο δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν και πως αναμένουν ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στην παρέμβαση της, τόνισε την ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ υποστήριξε και την πάγια θέση του Ταμείου, περί απομείωσης του Δημόσιου Χρέους.

«Ακόμη και αν η Ελλάδα κάνει ότι της αναλογεί το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση», ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε μάλιστα οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο αυτό δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας.

Από την πλευρά του ο Ντέκλαν Κοστέλο επέμεινε στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την πλευρά των εταίρων της χώρας για πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE