Ερώτηση από το ΚΚΕ σχεικά με τα αγροτικά ζητήματα

Ερώτηση από το ΚΚΕ σχεικά με τα αγροτικά ζητήματα

Ερώτηση από το ΚΚΕ σχεικά με τα αγροτικά ζητήματα

Το ΚΚΕ παλεύει μέσα και έξω από την βουλή για μέτρα που θα δώσουν μια μικρή ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα.
Στα πλαίσια αυτά κατέθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις τόσο η ευρωκοινοβουλευτική, όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για τις πολιτικές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που απειλούν την μικρομεσαία αγροτιά-που είναι η πλειοψηφία των κατοίκων του νομού μας-κυριολεκτικά με εξόντωση, ζητώντας άμεσες λύσεις. ‘Ετσι:

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Ερώτηση του Σ. Ζαριανόπουλου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις της ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες
«Η μελέτη της Eurostat για τον αγροτικό τομέα στην ΕΕ είναι αποκαλυπτική για τους στόχους και τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στη δεκαετία 2003-2013 στην ΕΕ πάνω από 4 εκατομμύρια αγροτικές εκμεταλλεύσεις (πάνω από μία στις τέσσερις – 27%) εξαφανίστηκαν, ενώ η γεωργική έκταση παρέμεινε σταθερή στα 1,7 δισεκατομμύρια στρέμματα. Για παράδειγμα, στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, στην Τσεχία, στην Πολωνία και στο Η. Βασίλειο, η μείωση ανήλθε αντίστοιχα σε 67,1%, 61,8%, 48,6%, 42,6%, 34,2% και 34%. Το 55,8% των κατόχων εκμεταλλεύσεων έχει ηλικία άνω των 55 ετών. Στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, εξαφανίστηκε το 14% των αγροτικών νοικοκυριών.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν, επίσης, την τάση αύξησης της μέσης έκτασης ανά εκμετάλλευση, την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γεωργικής γης και παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για την κερδοφορία, την καπιταλιστική ανάπτυξη που επιταχύνεται με εργαλείο την ΚΑΠ της ΕΕ και οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές των μικροπαραγωγών βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, η επισιτιστική επάρκεια και ποιότητα επιδεινώνονται, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, ενώ η λαϊκή οικογένεια πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα.
Η ΚΑΠ 2014-2020 δίνει τη χαριστική βολή και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, με φοροεπιδρομή στο πενιχρό εισόδημά της, μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες βρίσκονται, το διάστημα αυτό, σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζουν.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που συνεπάγεται η ΚΑΠ σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που από κοινού στο πλαίσιο της Τρόικα και του 3ου μνημονίου συνδιαμορφώνουν;».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Μεγάλα προβλήματα από τη δραστική μείωση της βασικής ενίσχυσης.
«Η οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν στην αγροτιά, τόσο από τη δραστική μείωση των ενισχύσεων που με το νέο σύστημα της ΚΑΠ 2014-2020 φτάνει μέχρι και το 50%, όσο και από τη στέρηση της προκαταβολής στην πετσοκομμένη βασική ενίσχυση. Αφού σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων, που έμειναν απλήρωτοι και κυρίως νέοι αγρότες, πολλές είναι οι αδικίες, ανισότητες, λάθη κ.ά. αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν κάλπικες.
Αν και είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ΚΑΠ της ΕΕ, το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι, ωστόσο έμεινε εκτός πληρωμής σημαντικό ποσοστό αγροτών και από αυτή τη συρρικνωμένη-πετσοκομμένη ενίσχυση που δικαιούνται, που αποτελεί πλήγμα για την επιβίωση τους.
Κυρίως με αυτή τη μεθοδολογία ενισχύονται οι όροι ανισότητας στην παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής για τη μικρομεσαία αγροτιά να διογκώνεται και να γίνεται δυσβάσταχτο. Προστίθεται μάλιστα στα άγρια και σκληρά μέτρα που προώθησε και προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, αν και στο παρελθόν τα είχε καταγγείλει ως «ταφόπετρα της αγροτιάς» και αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά εφόδια, την κατάργηση ουσιαστικά του αγροτικού πετρελαίου, την εξοντωτική φορολόγηση, τον 3πλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ κ.ά.
Με αυτά τα σκληρά μέτρα ως εργαλεία, σίγουρο είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς άμεσα, γρήγορα, βίαια. Εξυπηρετείται έτσι ο στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ για τη συγκέντρωσης της γης, παραγωγής και εμπορίας στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην καταστροφή μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που θα ενισχύσουν το συνωστισμό στο δρόμο της ανεργίας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι άμεσα και γρήγορα μέτρα θα πάρει προκειμένου να αποδοθεί ολόκληρη η βασική ενίσχυση, χωρίς παρακρατήσεις και τι σχεδιάζει για τη μείωση του κόστους παραγωγής και επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών;»
Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου

SHARE