Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Νέα εποχή, με νέα οργάνωση

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Νέα εποχή, με νέα οργάνωση

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Νέα εποχή, με νέα οργάνωση

Σε μια νέα εποχή, με νέα οργανωτική δομή μπαίνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, μετά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ορίζει το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης, εκλέχθηκαν στο ΔΣ δύο πρόσωπα, τα οποία θα είναι πλήρους απασχόλησης και ουσιαστικά θα διευθύνουν την δραστηριότητα της τράπεζας.

Ο κ. Μπούκης

Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Γιώργος Μπούτης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, παρουσίασε τους δύο Εκτελεστικούς Διευθυντές κ.κ. Χαράλαμπο Φύλλο και Παναγιώτη Τουρναβίτη, καθώς και τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν.

Με περηφάνια είπε πως, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, είναι η πρώτη Συνεταιριστική τράπεζα που προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και θα λειτουργεί πλέον με το νέο καθεστώς. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα με ισχυρή διοικητική δομή, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργούνται στο νέο περιβάλλον του τραπεζικού συστήματος.

Και εξήγησε, πως όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα, συστημικών και μη τραπεζών, βρίσκεται, για άλλη μία φορά σε φάση ανακεφαλαιοποίησης.

«Με το stress test, η Τράπεζα της Ελλάδος, αξιολόγησε τις τράπεζες τρέχοντας δύο σενάρια. Το βασικό και το δυσμενές. Όσες τράπεζες δεν κάλυπταν τον δείκτη 8% με το βασικό σενάριο, υποχρεώθηκαν να πάνε άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όσες τελικά δεν τα καταφέρουν θα οδηγηθούν σε ανάκληση της άδειας και απορρόφηση του καλού “κομματιού” από κάποια συστημική» δήλωσε ο κ. Μπούκης και πρόσθεσε:
«Η Συνεταιριστική τράπεζα Καρδίτσας, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πέρασε με επιτυχία το stress test σημειώνοντας υπερδιπλάσιο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με το βασικό αλλά ακόμη και με το δυσμενές σενάριο. Είναι η μοναδική τράπεζα που το πέτυχε.

Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών και χωρίς την αγωνία και το άγχος των άλλων, να συνεχίσουμε το έργο μας και να χαράξουμε τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της τράπεζας μας και της περιοχής».

Ο κ. Φύλλος

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φύλλος, μίλησε για τα πλεονεκτήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας, καθώς και για το ρόλο του.

Αναλυτικά είπε τα εξής:

«Μετά από αρκετά χρόνια εκτός Καρδίτσας, με πολύ χαρά επιστρέφω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σαν μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας και από τη θέση του Εκτελεστικού Γενικού Δ/ντή ελπίζω να συμβάλλω στην συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της.

Κατά τη γνώμη μου η Συνεταιριστική Τράπεζα έχει πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα τα οποία σκοπεύουμε να τα αναπτύξουμε. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω την ενίσχυση των τοπικών δράσεων οι οποίες δεν είναι στο ραντάρ των άλλων τραπεζών, την ιδιαίτερη προσωπική σχέση και γνώση του πελάτη, την ταχύτητα ανταπόκρισης στα αιτήματα των πελατών και την ανοιχτή δομή και προσβασιμότητα της Τράπεζας. Σημαντικό επίσης είναι ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα είναι η μόνη Τράπεζα στην Ελλάδα που έχει επάρκεια κεφαλαίων όχι μόνο στο βασικό αλλά και στο δυσμενές σενάριο.

Ο ρόλος μου είναι η Λειτουργία και Ανάπτυξη της Τράπεζας και η διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση. Η προσπάθειά μου θα επικεντρωθεί στην Βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, στα νέα προϊόντα, στα ευέλικτα προγράμματα όσο και στην εξεύρεση λύσεων για τους πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Υπάρχει μια αρμονική συνεργασία με το Δ.Σ. και θα συνεργασθούμε όλοι μαζί :

• Για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της Τράπεζας
• Για να προσδώσουμε υπεραξία σε όσους είναι μέλη μας και στηρίζουν την Τράπεζα
• Για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αναδείξουμε τοπικές δράσεις
• Για να επεκτείνουμε την δραστηριότητα της τοπικής Τράπεζας που στηρίζει , σε δύσκολες εποχές, την τοπική οικονομία.

Ο κ. Τουρναβίτης

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Τουρναβίτης τόνισε τα ακόλουθα:

«Ως υφιστάμενο στέλεχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη για εμένα, η ανάδειξή μου ως μέλους του ΔΣ και η τοποθέτηση μου ως Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή, με τομέα ευθύνης την λειτουργία των Υπηρεσιών Διοίκησης και των Χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας είχε την πολυτέλεια όλη αυτήν την περίοδο της κρίσης, λόγω της υπερεπάρκειας κεφαλαίων και ρευστότητας όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος, να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αφοσιωθεί στον θεσμικό της ρόλο που δεν είναι άλλος από την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ταυτόχρονα ωστόσο, αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα για όλες τις Τράπεζες του κλάδου, αναπτύσσοντας πρωτόβουλη δράση σε τομείς, όπως της ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνείς forum και συνέδρια.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως, η Τράπεζα μας ήταν τον Νοέμβριο προσκεκλημένη στο παγκόσμιο συνέδριο του Κέντρου Μικροχρηματοδοτήσεων (MFC) που έγινε στην Πράγα, η μοναδική Τράπεζα από την Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο της και την προσπάθεια που καταβάλει για την προώθηση αυτών των μορφών χρηματοδότησης. Επίσης, αρχές Δεκεμβρίου, η Τράπεζα μας παρουσίασε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου που συμμετείχε για την σύσταση ενός νέου Ταμείου Ενίσχυσης της Κοινωνικής Οικονομίας στην χώρα μας, πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ιδιαίτερα τιμή για εμάς, αυτή η πρωτοβουλία, σε συνεργασία φυσικά και με άλλους φορείς, να ξεκινάει από την πόλη μας και την Τράπεζα μας.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε και μια διάκριση για την Τράπεζα μας καθώς είναι η πρώτη και η μοναδική ως σήμερα Τράπεζα στην Ελλάδα που έγινε δεκτή, κατόπιν αξιολόγησης, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό της FEBEA και πιστοποιήθηκε έτσι ως η πρώτη ΗΘΙΚΗ τράπεζα στην Ελλάδα. Να επισημάνω, πως ο FEBEA αποτελείται μια ένωση 25 τραπεζών και ιδρυμάτων, με συνολικά πάνω από 21 δις. € ενεργητικό, εκπροσωπεί περισσότερους από 500.000 πελάτες σε όλη την Ευρώπη και τους ερχόμενους μήνες η πόλη μας θα φιλοξενήσει την τακτική συνεδρίαση των μελών του.

Από την θέση μου μπορώ να σας πω πως οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2016 αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες μας και τον εμπλουτισμό τους με νέα, καινοτόμα προϊόντα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση:

• Στις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Τραπεζικής και εναλλακτικών δικτύων
• Στην προώθηση των χρηματοδοτήσεων αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων
• Στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και η συμμετοχή μας σε εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων.
• Στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με Ευρωπαϊκούς Φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Είμαι σίγουρος πως θα έχουμε μια αγαστή συνεργασία και με την βοήθεια όλων σας η Τράπεζα μας θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αναγνώρισης και λειτουργίας».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Ερωτηθείς ο κ. Μπούκης από δημοσιογράφο, εάν υπάρχουν «κόκκινα» δάνεια στην Τράπεζα, ανέφερε πως μετά τα capital control δυστυχώς το πρόβλημα εντάθηκε. Το ποσοστό των δανείων φτάνει το 35%, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη Συνεταιριστική, καθώς υπάρχουν εγγυήσεις.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος είπε πως γίνονται ευέλικτοι και με νέες ρυθμίσεις που θα επιτευχθούν σε συνεργασία με τους δανειολήπτες, το πρόβλημα θα λυθεί.