Η Θεσσαλία κερδίζει το στοίχημα της Κάρλας ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο...

Η Θεσσαλία κερδίζει το στοίχημα της Κάρλας ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη με προϋπολογισμό 245 εκ. ευρώ

Η Θεσσαλία κερδίζει το στοίχημα της Κάρλας ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη με προϋπολογισμό 245 εκ. ευρώ

Ως «τεράστια επένδυση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο» στη Θεσσαλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που έλαβε χώρα με μεγάλη συμμετοχή στο χώρο εκδηλώσεων του ΟΥΗΛ στη Λάρισα το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την πολυσύνθετη αξία του έργου που είναι περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό και εξήγησε πως με την ολοκλήρωσή του «ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει δρόμους, γίνεται γνωστή, κεντρίζει ενδιαφέρον και προσελκύει κόσμο».

Το έργο βρίσκεται στο 95% του οικονομικού αντικειμένου, ενώ όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, βρίσκεται η σχετική μέριμνα για την υλοποίηση μίας «εργολαβίας σκούπας» που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Αγοραστού: «Η Κάρλα ωφελεί όλους, δεν βλάπτει κανέναν. Έχει φύγει πλέον από τα στενά όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει δρόμους, γίνεται γνωστή, κεντρίζει ενδιαφέρον και προσελκύει κόσμο.

Η Κάρλα είναι γνωστή και στην Ευρώπη γιατί είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην ουσία που εκτελείται αυτή τη στιγμή. Το ενδιαφέρον της Ευρώπης είναι τεράστιο από πολλές πλευρές, λόγω περιβάλλοντος, αξιοποίησης των κοινοτικών χρημάτων και λόγω της παραγωγικότητας του έργου που είναι αρδευτικό και υδρευτικό παράλληλα.

Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 245 εκ. ευρώ το οποίο ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και σήμερα βρισκόμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση ως προς την εξέλιξή του. Η απορροφητικότητα του οικονομικού αντικειμένου ανέρχεται περίπου στο 95%. Ταυτόχρονα το έργο λειτουργεί και προσελκύει. Αν δεν πιστέψουμε, δεν αγαπήσουμε και δεν διαδώσουμε αυτό το έργο, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του εαυτού μας και κατά του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία.

Παραλάβαμε τον Μάιο του 2014 στην Κάρλα ως ένα κατεστραμμένο και σταματημένο έργο. Ένα έργο χωρίς αποκλειστικό υπεύθυνο, στο πλαίσιο δηλαδή που είναι δομημένο το ελληνικό κράτος: να διαχέεται η ευθύνη ώστε όταν αναζητούνται ευθύνες να μην βρίσκονται. Η χώρα τότε κινδύνευε να επιστρέψει 180 εκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας παρακρατούσαν αυτά τα χρήματα στερώντας μας πόρους.

Αναλάβαμε το έργο ξεκινώντας μία εργώδη προσπάθεια με συμμάχους τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία, τους δύο δημάρχους Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου αλλά και πολλά στελέχη υπουργείων. Τρέξαμε γρήγορα με πάνω από 150 αποφάσεις για να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία των συμβάσεων. Πιέσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις φροντίζοντας να λειτουργήσουμε με στρατηγική. Εντάξαμε μέσα στο dna του εκάστοτε υπουργού ότι το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί.

περπηδήσαμε ακόμη και τα απρόσμενα μεγάλα εμπόδια που εμφανίστηκαν σ’ αυτό τον αγώνα δρόμου, όπως τα τραπεζικά capital controls για τα οποία δώσαμε αλλεπάλληλες μάχες σε υπουργεία και στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να φθάσουν τα υλικά κατασκευής έγκαιρα.

Έτσι, ολοκληρώνουμε ένα έργο εθνικής σημασίας και πολλαπλής αξίας για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, ότι ακόμη και μέσα στη δύσκολη συγκυρία και την κρίση, με ένωση δυνάμεων και συνέργεια, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικούς στόχους.
Το έργο της Κάρλας είναι πολυσύνθετο, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό, τουριστικό, ένα έργο ζωής για την περιοχή.
Θα πιει νερό ο Βόλος και η γύρω περιοχή. Λύνουμε το πρόβλημα του νερού που ήταν χρόνιο. Λύνουμε το πρόβλημα της άρδευσης με φθηνό νερό στο 1/4 του σημερινού κόστους αλλά και των ζημιών στις γεωτρήσεις. Σταματά η ανόρυξη αρδευτικών γεωτρήσεων αφού πλέον οι αγρότες θα έχουν ποιοτικότερο και φθηνότερο νερό για τις καλλιέργειές τους.
Θέλω εδώ να θυμίσω πως όλες οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν το αυτονόητο: ότι υπάρχει αφυδάτωση του εδάφους κι επειδή είναι αργιλικά τα πετρώματα οδηγούμαστε στο σπάσιμό τους που προκαλεί τα ρήγματα. Με την ολοκλήρωση της Κάρλας όμως εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και τα φαινόμενα αυτά πιστεύουμε ότι θα εξαλειφθούν.
Παράλληλα θα αρδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Βοηθάμε άμεσα και έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή δίνοντας προστιθέμενη αξία στη γη και τα παραγόμενα προϊόντα.
Στον περιβαλλοντικό τομέα για να κατανοήσετε το μέγεθος της αξίας αυτού του έργου, θα παραθέσω μερικά από τα τωρινά στοιχεία που δίνουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της λίμνης: 181 είδη πουλιών επέστρεψαν στην Κάρλα μαζί με 13 νέα είδη ψαριών και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως στην περιοχή δημιουργήθηκε η τρίτη μεγαλύτερη αποικία πελεκάνων στη χώρα. Αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικά περιβαλλοντικά σημεία.
Αυτό συνδέεται άμεσα και με το τουριστικό σκέλος αφού ήδη η περιοχή έχει γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης από παρατηρητές πτηνών που καταφθάνουν. Θέλω επίσης να σας υπενθυμίσω πως στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα καταπληκτικό μουσείο που θα ζήλευε και η καλύτερη πρωτεύουσα. Επισκευάζουμε τις ζημιές που επήλθαν από τη χρονική απαξίωση και προχωράμε τις διαδικασίες για την απαραίτητη μουσειολογική μελέτη, ώστε να καταστεί επισκέψιμο και να λειτουργήσει.
Οπωσδήποτε όμως κάθε λίμνη που σέβεται τον εαυτό της έχει κι έναν μύθο. Η Κάρλα έχει το δικό της τέρας, τον Ήταυρό, ένα υπαρκτό σπάνιο πουλί, έναν ερωδιό με φωνή ταύρου.
Στο αρχαιολογικό σκέλος, είχαμε μέσω των εργασιών για την ανασύσταση, την ανακάλυψη σημαντικών ευρημάτων όπως στην Παλαιόσκαλα. Με έργα 16 εκ. ευρώ στηρίξαμε τον πολιτισμό, την ιστορία μας και δώσαμε δουλειά σε κόσμο. Και δεν λυπούμαστε για τη διάθεση αυτών των χρημάτων γιατί εμείς στο φόβο των ημερών και στην τρομοκρατία απαντάμε με πολιτισμό. Γιατί ο πολιτισμός δε μας αφήνει σε άγνοια, να ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Γι’ αυτό δε λέμε ποτέ όχι σε συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις που προωθούν τον πολιτισμό.

Πρέπει λοιπόν να διαφυλάξουμε ένα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας έργο και φυσικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη φύση και στους ανθρώπους. Θα βλέπετε τελευταία πως το έργο της ολοκλήρωσης της Κάρλας προβάλλεται παντού. Αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατανοώντας τη σπουδαιότητα ενός τόσο μεγάλου έργου, αποφάσισε να υπάρξει και σχετική πρόβλεψη ώστε το σύνολο των πολιτών στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, να γίνουν κοινωνοί αυτής της τεράστιας επένδυσης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο που γίνεται στη Θεσσαλία».

SHARE