Ενώπιον της Δικαιοσύνης η Λαγκάρντ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης η Λαγκάρντ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης η Λαγκάρντ

Σε δικαστική δίωξη οδηγείται η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του γαλλικού Δημοσίου όταν ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Οικονομικών. Την απόφαση αυτή έλαβε το αρμόδιο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, ανώτατος δικαστικός θεσμός που εκδικάζει κατηγορίες για αδικήματα κορυφαίων πολιτειακών και κυβερνητικών αξιωματούχων στη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.

Η δίωξη αφορά μια παλιά υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον ισχυρής επιρροής μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Το 1993, ο Ταπί πούλησε στην τράπεζα Credit Lyonnais τις μετοχές του στην πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών Addidas. Στη συνέχεια, ζήτησε αποζημίωση από το γαλλικό κράτος ισχυριζόμενος ότι η Credit Lyonnais τον εξαπάτησε, πουλώντας τις μετοχές του σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από εκείνη με την οποία τις αγόρασε.

Ως υπουργός Οικονομικών, η Κριστίν Λαγκάρντ μεσολάβησε στην εν λόγω διένεξη, με τελικό αποτέλεσμα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία. Η υπόθεση φορτίστηκε με υποψίες για σκάνδαλο διαπλοκής, καθώς ο Ταπί ήταν στενός υποστηρικτής του κεντροδεξιού προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η διερεύνηση της κατηγορίας περί απιστίας σε βάρος της Λαγκάρντ άρχισε το 2011, προτού αυτή αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, στον απόηχο του πολύκροτου, σεξουαλικού σκανδάλου του προκατόχου της, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας προκάλεσε έκπληξη, καθώς πρόσφατα ανώτατος εισαγγελέας εισηγήθηκε να διακοπεί η έρευνα ελλείψει σοβαρών ενοχοποιητικών ενδείξεων. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, τονίζοντας ότι ενήργησε σύμφωνα με το συμφέρον του γαλλικού λαού και τον νόμο. Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Κριστίν Λαγκάρντ και «στις δυνατότητες της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της». Αλλά και ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η προκάτοχός του «είναι αθώα μέχρις αποδείξεως του εναντίου».

Εντυπη έκδοση Καθημερινής

SHARE