Γιατί αποσύρθηκε τελικά το παράλληλο πρόγραμμα – Ηττα της κυβέρνησης

Γιατί αποσύρθηκε τελικά το παράλληλο πρόγραμμα – Ηττα της κυβέρνησης

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γιατί αποσύρθηκε τελικά το παράλληλο πρόγραμμα – Ηττα της κυβέρνησης

Στην απόσυρση του νομοσχεδίου με το παράλληλο οικονομικό πρόγραμμα, οδηγήθηκε χθες η κυβέρνηση, μετά από απαίτηση των πιστωτών και υπό την απειλή αναβολής της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup που ενέκρινε χθες υπό όρους την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Πλέον, το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας με ρυθμίσεις για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ως «αντίβαρο» στα μέτρα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να επανακατατεθεί και να συζητηθεί στις αρχές του 2016, κατόπιν συνεννόησης με τους πιστωτές.

Από νωρίς χθες το πρωί, την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση τελούσε εν αναμονή της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup το μεσημέρι για να εγκριθεί η αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ, πηγές προσκείμενες στους δανειστές εξέφραζαν ενόχληση για το νέο πολυνομοσχέδιο. H δυσφορία ήταν διάχυτη, αφενός επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεωρείτο πως δεν ήταν επαρκώς κοστολογημένο, αφετέρου αφού, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, μιλώντας στην «Η» είχε αρκετές γκρίζες ζώνες και δεν είχε υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς για την κατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις ήταν έντονες από μια ομάδα χωρών, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, που φέρεται να απείλησαν έως και με ματαίωση της τηλεδιάσκεψης του EWG εάν δεν αποσυρόταν το νομοσχέδιο, που θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια, για να υπάρξει κοστολόγηση και συνεννόηση.

Προβλήματα σε 10 – 15 παρεμβάσεις
Ξένος αξιωματούχος εξηγούσε μάλιστα στην «Η» ότι από τις παρεμβάσεις που περιελάμβανε το νομοσχέδιο, περίπου 10 – 15 είχαν, εμφανώς, ιδιαίτερα προβλήματα, με την ίδια πηγή να επιμένει ιδιαίτερα στην έλλειψη επαρκούς κοστολόγησης αλλά και στον μονομερή χαρακτήρα της κατάθεσης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, για κάθε νομοσχέδιο που παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή και έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους Θεσμούς. Άλλωστε, όπως με νόημα τονίζουν ξένες πηγές, στη φάση αυτή και ενόψει της πρώτης αξιολόγησης αλλά και κρίσιμων αποφάσεων για το χρέος και για την παροχή φθηνότερης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και με δεδομένο ότι παραμένει εύθραυστη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν.

Αναβολή για μετά τις 7 Ιανουαρίου
Υπό το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, παρατείνεται κατά ένα χρόνο ο ισχύς μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ προωθούνται και πολλές άλλες διατάξεις των οποίων το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι κοστολογημένο στη φάση αυτή, τουλάχιστον.

Μάλιστα μεσολάβησε Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, μετά την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας. Δήλωσε δε πως η συζήτηση και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως η πρόταση του πρόεδρου της Βουλής έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις προέδρους των Επιτροπών, «ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του νομοσχεδίου». Προχθές, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταγγέλοντας πως δεν υπάρχει επαρκής κοστολόγηση των μέτρων, καθώς και για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

«Φταίει η Αντιπολίτευση»
Πηγές του Μαξίμου έριχναν την ευθύνη για τις εξελίξεις στην Αντιπολίτευση επιμένοντας πως πρόκειται απλώς για χρονική μετάθεση και όχι για απόσυρση, ενώ υποστηρίζουν πως το κόστος των μέτρων είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ και έχουν προβλεφθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια. «Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από την κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», υποστηρίζουν, και λένε πως ο κατεπείγων χαρακτήρας προτιμήθηκε γιατί αντιμετωπίζονταν ανθρωπιστικά ζητήματα. «Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε», υποστηρίζουν. «Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες», απάντησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας».

Ενταση με Βίζερ
Ενδεικτικό της έντασης είναι το τηλεφώνημα του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. Ο κ. Βίζερ φέρεται πως διεμήνυσε σε έντονο ύφος προς τον Έλληνα υπουργό, πως οι Θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί για το κόστος του παράλληλου προγράμμα- τος, ξεκαθαρίζο- ντας πως η μη απόσυρση θα εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια και δεν πρόκειται να ξεκινήσει το EWG

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE