ΚΚΕ: Παρουσίαση Χρονολογίου – Ημερολογίου για τα 97 χρόνια πορείας και...

ΚΚΕ: Παρουσίαση Χρονολογίου – Ημερολογίου για τα 97 χρόνια πορείας και δράσης του Κόμματος

ΚΚΕ: Παρουσίαση Χρονολογίου – Ημερολογίου  για τα 97 χρόνια πορείας και δράσης του Κόμματος

Την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη στο χώρο της έκθεσης βιβλίου που λειτουργούσε από την Τετάρτη 16/12 έγινε η παρουσίαση του Χρονολογίου-Ημερολογίου που εκδόθηκε από την Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Την παρουσίαση έκανε ο Αστέρης Χαλάτσης μέλος της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ ο οποίος μεταξύ των άλλων σημείωσε:

«Στιγμές της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στη Θεσσαλία, με τη μορφή ημερολογίου – χρονολόγιου για το 2016, αποτυπώνονται στην έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, που είναι αφιερωμένη στα 97 χρόνια ηρωικής πορείας και δράσης του Κόμματος.

Για να μπορέσουμε να «στήσουμε» την έκδοση, ήρθαμε σε επαφή με πολύ κόσμο. Μιλήσαμε με παλιούς συντρόφους και άλλους αγωνιστές που συμμετείχαν στα γεγονότα, έζησαν τις καταστάσεις. Συνεργαστήκαμε με φορείς και πρόσωπα απ” όπου ζητήσαμε και πήραμε άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όλων των θεσσαλικών νομών, μεταξύ αυτών και της Καρδίτσας το Αρχείο Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, η Συναγωγή της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων κ.α.

Ψάξαμε για άντληση πληροφοριών σε πολλά βιβλία και άλλες πηγές.

Χρησιμοποιήσαμε ζωγραφικά και χαρακτικά έργα γνωστών καλλιτεχνών, Θεσσαλών κυρίως, όπως του Δ. Γιολδάση, του Δ. Οικονομίδη, του Δ. Κατσικογιάννη, αλλά και μη Θεσσαλών, όπως π.χ. το έργο «Κιλελέρ – Μαρίνος Αντύπας» του Α. Τάσσου. Στο εξώφυλλο είναι έργο της μεγάλης χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

Παρότι δεν πρόκειται για λεύκωμα, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που ξεχωρίσαμε από ένα πολύ μεγάλο όγκο ιστορικών φωτογραφιών. Υπάρχουν φωτογραφίες από την περιοχή μας όπ-ως π.χ. η γνωστή στο πανελλήνιο φωτογραφία με τη μαχήτρια του ΔΣΕ, η οποία είναι Καρδιτσιώτισσα και βρίσκεται εν ζωή ή οι  κοινές κινητοποιήσεις εργατών – αγροτών στην Καρδίτσα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν κι αυτές που σχετίζονται με την περίοδο των πολιτικών διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, όπως από τις Φυλακές της Καρδίτσας».

Συνεχίζοντας, ο Αστέρης Χαλάτσης επεσήμανε: «Σε κάθε μέρα του ημερολογίου, καταγράφεται ένα ή περισσότερα βασικά γεγονότα – σταθμοί της ταξικής πάλης, που συνέβησαν «ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ», ενώ την πρώτη μέρα κάθε μήνα φιλοξενείται ένα έργο από Θεσσαλό δημιουργό ή κάποιον που αναφέρεται στη Θεσσαλία. Το ξεκίνημα γίνεται από ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τη γέννηση και συγκρότηση της εργατικής τάξης στα αστικά κέντρα της περιοχής, με τις πρωτόλειες προσπάθειες οργάνωσης του κινήματος των αγροτών, με στιγμές κοινής δράσης και αγώνα εργατών και αγροτών, προχωρώντας μέχρι τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας και την έκφρασή τους στη Θεσσαλία».

ΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΤΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΝΕ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΥ 009

ΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΤΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΝΕ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΥ 008

SHARE