Στην Qatar National Bank η Finansbank έναντι 2,75 δις

Στην Qatar National Bank η Finansbank έναντι 2,75 δις

Στην Qatar National Bank η Finansbank έναντι 2,75 δις

Την πώληση του 99,81% των μετοχών της Finansbank, θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στη Τουρκία, στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB)  έναντι 2,75 δις. ευρώ ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΤΕ.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ η QNB θα προχωρήσει επίσης στην αποπληρωμή, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, του χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5 δισ. συνολικά.
Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους €2δισ. που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Με αφορμή την πώληση της Finasbank ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα».

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ θα δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου €100 εκατ. άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).

ΠΗΓΗwww.kathimerini.gr
SHARE