Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο πέτρωμα στην επιφάνεια της σελήνης

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο πέτρωμα στην επιφάνεια της σελήνης

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο πέτρωμα στην επιφάνεια της σελήνης

Ένα νέο είδος πετρώματος στην επιφάνεια της σελήνης ανακάλυψε το κινέζικο ρόβερ «Γιουτού». Έτσι, απ’ ό,τι φαίνεται, ο δορυφόρος της Γης έχει πολυπλοκότερη γεωλογική σύσταση από αυτή που πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Το ρομποτικό όχημα ρόβερ, μέρος της μη επανδρωμένης αποστολής «Τσανγκ’ε» της Κίνας, που προσεληνώθηκε το Δεκέμβριο του 2013 (η πρώτη μετά από 40 περίπου χρόνια) κινήθηκε στη μεγάλη περιοχή «Μάρε Ίμπριουμ» του βόρειου σεληνιακού ημισφαιρίου. Η περιοχή αυτή πιστεύεται ότι σχηματίσθηκε πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν λάβα πλημμύρισε έναν γιγάντιο κρατήρα. Όταν η λάβα κρύωσε, σχηματίστηκε ένα αρχαίο βασαλτικό πέτρωμα που ήρθε στην επιφάνεια με μια πρόσφατη πρόσκρούση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζονγκτσένγκ Λινγκ του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, ανέλυσαν τα δείγματα του σεληνιακού βασάλτη και βρήκαν ότι περιέχουν συγκεντρώσεις ορυκτών διαφορετικές από εκείνες που περιέχουν τα πρώτα δείγματα, τα οποία είχαν συλλέξει οι αμερικανικές αποστολές «Απόλλων» και οι ρωσικές «Λούνα» στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70.

Όπως είπε ο Λινγκ, αυτό σημαίνει ότι το κινεζικό ρόβερ έπεσε πάνω σε ένα διαφορετικό είδος σεληνιακού πετρώματος. Το «Γιουτού», παρόλο που πλέον δεν μπορεί να κινηθεί, συνεχίζει τις γεωχημικές αναλύσεις του και ελπίζεται να κάνει κι άλλες ανακαλύψεις.

Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE