Στους 18 οι νεκροί σε ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας – Ανάμεσα τους...

Στους 18 οι νεκροί σε ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας – Ανάμεσα τους πολλά παιδιά

Στους 18 οι νεκροί σε ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας – Ανάμεσα τους πολλά παιδιά

Δεκαοκτώ πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά πνίγηκαν νωρίς σήμερα το πρωί ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας σε ένα νέο ναυάγιο στο Αιγαίο, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το μικρό πλοίο στο οποίο επέβαιναν κατευθυνόταν στη Λέσβο και ήταν υπερφορτωμένο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείοDogan. Είχε αποπλεύσει από την Μπαντελμί της δυτικής Τουρκίας και ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή.

Είκοσι ένας άνθρωποι διασώθηκαν, ανάμεσά τους ένα μωρό ενός έτους, από την τουρκική ακτοφυλακή, που αναζητεί δύο ακόμη αγνοούμενους. Η εθνικότητα των προσφύγων δεν έχει διευκρινιστεί.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που καθιστούν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου ακόμη δυσκολότερο, οι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να ακολουθούν την διαδρομή αυτή που αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη, παρότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί, σύμφωνα με τις αρχές.
Λόγω μείωσης της ζήτησης, οι διακινητές προσφέρουν στο εξής την υπηρεσία τους έναντι 500 δολαρίων ανά άτομο, ενώ ζητούσαν 1.200 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με του τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο τα ναυάγια παραμένουν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι φέτος στη θάλασσα: σχεδόν 700 επιχειρώντας να διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος για να φθάσουν στην Ελλάδα και περίπου 3.000 στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ κατευθύνονταν στην Ιταλία.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE