Στη «μάχη του 2016» ρίχνεται η κυβέρνηση – Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό...

Στη «μάχη του 2016» ρίχνεται η κυβέρνηση – Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό από τη νέα χρονιά

Στη «μάχη του 2016» ρίχνεται η κυβέρνηση – Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό από τη νέα χρονιά

Με πυκνό και δύσκολο πρόγραμμα υποδέχεται η κυβέρνηση το νέο έτος και ήδη προετοιμάζεται εντατικά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων της συμφωνίας, με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού, και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, και προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με πρόταση για τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές ζητούν ποσοτικά τεκμηριωμένα στοιχεία έως τις 5 Ιανουαρίου και σκληραίνουν τη στάση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν μεταξύ άλλων, για επιπλέον περικοπές 700 εκατ. το 2016, να μην χορηγούνται συντάξεις πριν την ηλικία των 65 ετών, το άθροισμα κύριας και επικουρικής να μην υπερβαίνει τα 1.800 ευρώ και να καταργηθούν τα εφάπαξ.

Παράλληλα, έως τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει λυθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων.

Την ίδια ώρα, σύντομα αναμένονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, και συγκεκριμένα τα νομοσχέδια για το παράλληλο πρόγραμμα, την εθελούσια αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, τη διαφάνεια και την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και η εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Εξάλλου, παρά τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια οικουμενικής.

Αλλαγές στο Ασφαλιστικό από την Πρωτοχρονιά
Αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση του αριθμού δικαιούχων ΕΚΑΣ και έξτρα ποινή 10% στις πρόωρες συντάξεις είναι οι βασικές αλλαγές που περιμένουν τους ασφαλισμένους από τη νέα χρονιά.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE