Άλλον έναν χρόνο πηγαίνουν πίσω οι οφειλές δημοσίου σε αγρότες

Άλλον έναν χρόνο πηγαίνουν πίσω οι οφειλές δημοσίου σε αγρότες

Άλλον έναν χρόνο πηγαίνουν πίσω οι οφειλές δημοσίου σε αγρότες

Να µετρούν µέχρι και το τελευταίο σεντ χρονιάρες µέρες έχει υποχρεώσει την πλειοψηφία του αγροτικού κόσµου της χώρας η τακτική αδιαφορίας που ακολουθεί το υπουργείο Οικονοµικών σε ό,τι αφορά τις εκκαθαρίσεις για επιστροφές ΦΠΑ προϊόντων που πούλησαν στο παρελθόν (2013, 2104), κι ενώ οι υποχρεώσεις, προσωπικές και καλλιεργητικές τρέχουν. Κουβέντα, όπως µπορεί να καταλάβει κανείς, δεν γίνεται για κανένα λόγο ούτε για τις επιστροφές του τρέχοντος έτους.

Την ίδια ώρα και µε τη ρευστότητα των συντελεστών της αγροτικής οικονοµίας να έχει χτυπηθεί ανελέητα ελέω κουτσουρεµένων επιδοτήσεις και εξισωτικών, µε το γεφύρι της Άρτας µοιάζει η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά µε τις επιστροφές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.

Έτσι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει απαντώντας στη Βουλή, πως η διαδικασία κινείται και οι εκκρεµότητες σβήνουν σταδιακά, αγρότες από όλη τη χώρα «σπάνε» τα τηλέφωνα καταγγέλοντας στάση πληρωµών.

Πρώτα παίρνουν επιστροφή ΦΠΑ παραγωγοί χωρίς βιβλία

Άρχισε να ξεκολλάει τις τελευταίες ηµέρες η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ του έτους 2014 για αγρότες, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, ενώ πρώτοι που πληρώθηκαν ήταν παραγωγοί – µέλη συνεταιρισµών ή µεµονωµένοι αγρότες ειδικού καθεστώτος, που δεν ήταν υπόχρεοι να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.

Σε ορισµένες περιπτώσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονοµικών  προχώρησε σε συµψηφισµό για διάφορες οφειλές προς την εφορία, ενώ ακόµη δεν έχουν κινηθεί αντίστοιχες πληρωµές σε παραγωγούς που τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, µε αποτέλεσµα να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Σηµειωτέον ότι αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων υποβάλλουν κάθε τρίµηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι πιστωτικές, δηλαδή έχουν να λαµβάνουν επιστροφή ΦΠΑ από την εφορία. Όµως τα τελευταία δύο έτη δεν έχουν εισπράξει το παραµικρό ποσό, λόγω προφανώς των οικονοµικών δυσχερειών της χώρας.

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα την έκταση του προβλήµατος αρκεί να πάρει παράδειγµα την περίπτωση αγρότη-µελισσοκόµου που έχει λαµβάνειν επιστροφή ΦΠΑ (έτους 2014) βάση των βιβλίων του 3.500 ευρώ, πλήρωσε ήδη φόρο εισοδήµατος για το ίδιο έτος 3.000 ευρώ συν 1.650 ευρώ προκαταβολή φόρου για το 2016 (55%). Συνάµα στις 31/12 «κλείνει» η παραγωγή για το 2015, όπου θα προστεθεί και νέα επιστροφή ΦΠΑ όπως φαίνεται από τα βιβλία του.

Υπενθυµίζεται ότι βάση της κείµενης νοµοθεσίας, για κάθε µέλος του ο συνεταιρισµός υποχρεούται να εκδίδει εκκαθαριστικό σηµείωµα για το σύνολο της παραγωγής που παρέδωσε µέσα στον χρόνο το οποίο δεν έχει ΦΠΑ παρά µόνο την καθαρή τιµή.

Για το νέο έτος, και αν, στέλνουν το αγροτικό πετρέλαιο

Για το νέο έτος, και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονοµικών –που σηµαίνει ότι θα έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά ποσά- µεταφέρεται η όποια πληρωµή για την επιστροφή πετρελαίου στους αγρότες. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τον τριπλασιασµό του ΕΦΚ για την περίοδο από 1-10-2015 µέχρι 30-9-2016 και την πλήρη κατάργησή του από 1η Οκτωβρίου του 2016, ο αγροτικός κόσµος καλείται να περιµένει κι άλλο για υπόλοιπα ακόµα και από το 2013.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία, εκκρεµούν 30 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του 2013, άλλα 108 εκατ. για το 2014 και περίπου 80 εκατ. για το 2015. Σηµειωτέον ότι για το 2015, τα ποσά που έχουν λαµβάνειν οι αγρότες– αν και όταν πληρωθεί η επιστροφή του έτους- θα είναι µειωµένα πάνω από 50% (για ίδιες εκτάσεις καταναλώσεις). Κι αυτό διότι από 1η Οκτωβρίου υπερ-τριπλασιάστηκε ο φόρος πετρελαίου, που σηµαίνει ότι τα ποσά επιστροφής που θα πάρουν οι αγρότες  για καταναλώσεις του 2015, υπολογίζονται µε συντελεστή  0,200 ευρώ το λίτρο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας της Ν∆ Ευάγγελου Μπασιάκου, νίπτει τα χείρας του για την εν λόγω πληρωµή, πετώντας το µπαλάκι στα συναρµόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονοµικών.

Σηµειωτέον ότι σε άλλη ερώτηση 28 βουλευτών Ν∆, στις 2 ∆εκεµβρίου, ο Αποστόλου υποστηρίζει ότι η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2013 και 2014 έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας µάλιστα συγκεκριµένες ηµεροµηνίες, αλλά και τα ποσά τα οποία πιστώθηκαν στους παραγωγούς.

Πιο αναλυτικά, η απάντηση του υπουργού έχει ως εξής: «Η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, πραγµατοποιήθηκε για το έτος 2013, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στην υπ. αριθ. ∆ΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ 2013/26- 02-13 ΚΥΑ, µέσω τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυµάτων σε τρεις δόσεις απευθείας στους λογαριασµούς των δικαιούχων. Η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου πραγµατοποιήθηκε για το 2014, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην υπ. αριθ. ∆ΕΦΚ Α 5011386 ΕΞ 2014 / 13-05-14 ΚΥΑ. Η Α’ δόση πληρωµής για το 2014 υπολογίστηκε σε 384.224 παραγωγούς, µε συνολικό ποσό 52.233.633,54 ευρώ, το οποίο κατεβλήθη εντός του Μαΐου 2014 και η δεύτερη δόση σε 148.827 παραγωγούς, µε συνολικό ποσό 20.242.744,33 ευρώ, που κατεβλήθη εντός του Ιανουαρίου 2015».