Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Η κατοικία Γιολδάση

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Η κατοικία Γιολδάση

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Η κατοικία Γιολδάση

Το Μάρτιο του 2001 έγιναν τα εγκαίνια του 3ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην οδό Δ. Λάππα αρ. 142 στην Καρδίτσα (λίγο μετά την πλατεία Δ. Γιολδάση). Εκεί είναι η κατοικία του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση (1897-1993). Το σπίτι του ζωγράφου ανακατασκευάστηκε και με τις κατάλληλες προσθήκες έγινε ένας χώρος φιλοξενίας μικρών παιδιών με προσανατολισμό στην εικαστική τους παιδεία. Το εργαστήρι του ζωγράφου έχει μετατραπεί σε έκθεση όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει αυθεντικούς πίνακες, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου.

Γιολδάσης (2)

Ο ζωγράφος Δημήτρης Γιολδάσης γεννήθηκε στο Μορφοβούνι το 1897. Υπήρξε βιοπαλαιστής από μικρό παιδί, ενώ γρήγορα φάνηκε η κλίση του στη ζωγραφική. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, δίπλα σε σπουδαίους καθηγητές και το 1921 ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στο Τμήμα Ζωγραφικής. Ταξίδευε αρκετά και ερχόταν σε επαφή με τα καλλιτεχνικά κινήματα που υπήρχαν και με τους πολιτισμούς άλλων χωρών. Όμως η αγάπη του για τον τόπο του αποτυπώνεται στους περισσότερους πίνακές του, με την αγροτική ζωή του θεσσαλικού κάμπου να κυριαρχεί. Πηγή έμπνευσής του αποτελούσαν οι καθημερινές αγροτικές δουλειές και η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, όπως το παζάρι που ήταν αγαπημένο του θέμα, αλλά και η τοπιογραφία κυρίως του θεσσαλικού κάμπου. Από το 1966 και μετά επέστρεψε στην Καρδίτσα, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1993. Τα έργα του είναι σε ύφος ρεαλιστικό, με αυστηρά πλακάτα χρώματα, απέριττα, γεμάτα αγάπη για τον τόπο του, τη φύση και τον άνθρωπο. Ήταν πολυβραβευμένος, με πολλές τιμητικές διακρίσεις και συμμετοχές σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μας άφησε πολυάριθμο έργο το οποίο γενναιόδωρα δώρισε η θετή κόρη του Στέλλα Ξενούλη – Γιολδάση στο Δήμο Καρδίτσας. Το ίδιο συνέβη και με την κατοικία του, προσωπικά αντικείμενα και το αρχείο του (οι δωρεές έγιναν το 1993 και το 2000). Πολλά έργα του εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Επίσης, το ψηφιδωτό στην είσοδο του Ι. Ν. Αγ. Κων/νου & Ελένης αποτελεί δικό του έργο (1950), ενώ φιλοτέχνησε και οκτώ μεγάλες συνθέσεις για το ναό με θέματα από τη ζωή του Χριστού, που είχαν εκτεθεί στο καφενείο «Άρνη». Υπήρξε ένας απλός άνθρωπος, ένας μοναδικός καλλιτέχνης με ευαισθησία για τη φύση και αγάπη για τον άνθρωπο, χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται σε όλα τα έργα του.

Μία επίσκεψη στην κατοικία του και στη Δημοτική Πινακοθήκη σίγουρα θα σας αποζημιώσουν!

Ελπίδα Κυπραίου
Διπλωματούχος Μηχανικός
Μεταλλείων – Μεταλλουργός ΕΜΠ
Σχεδιάστρια & Τεχνολόγος Ξύλου & Επίπλου

SHARE