Λ. Κατσέλη: Καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα...

Λ. Κατσέλη: Καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds

ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 2016

Λ. Κατσέλη: Καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds

«Δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

Υπογράμμισε πως καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds, αλλά σημείωσε πως αυτό που έχουν συζητήσει ορισμένες τράπεζες είναι η διαχείριση δανείων από τέτοιες εταιρείες.

Πάντως, υπογράμμισε πως οι τράπεζες του 2016 δεν είναι ίδιες με τις τράπεζες του 2010 και πως όσοι δανειολήπτες σπεύσουν να συζητήσουν με τις τράπεζες για δάνειά τους, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα βρουν λύση, καθώς υπάρχουν ειδικά τμήματα πλέον που διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Είπε πως οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν για να ανταποκριθούν και να κάνουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ενστάσεις στις αλλαγές

Εξέφρασε επίσης ενστάσεις για την τροποποίηση του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια, τον οποίο η ίδια διαμόρφωσε καθώς αναγνώρισε ότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί για την ένταξη όσων αδυνατούν να πληρώσουν στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και «κατά τη γνώμη της δεν ήταν αναγκαία». Αποσαφήνισε για μια ακόμη φορά ότι ο νόμος Κατσέλη αφορά όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

O νόμος (Κατσέλη) παραμένει ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και τις ΗΠΑ, για να δίνει ευκαιρία σε όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία επισήμανε.
«Ο νόμος 3869 δεν είναι για όλους, είναι για όσους έχουν μόνιμη αδυναμία, όσοι έχουν πρόσκαιρη να αποταθούν στις τράπεζες για να προσπαθήσουν να κάνουν διακανονισμό για την αποπληρωμή του δανείου τους» διευκρίνισε.

Όσοι έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κάνουν ρυθμίσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.

Εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν ολοκληρωτικά τα capital controls έως το πρώτο εξάμηνο του 2016. Είπε, ακόμη, πως σταδιακά αρχίζουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάποια χαλάρωση το επόμενο διάστημα χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Σε ερώτηση, τέλος, για το αν έπρεπε να επιβληθούν capital controls αρκέστηκε στην απάντηση ότι «αυτό είναι άλλη κουβέντα που κάποτε πρέπει να την κάνουμε».

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE